Enter your keyword

post

Președintele francez Emmanuel Macron anunţă un referendum pentru a introduce în Constituţie protecția mediului

Președintele francez Emmanuel Macron anunţă un referendum pentru a introduce în Constituţie protecția mediului

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va fi organizat un referendum pentru a integra apărarea climei și conservarea mediului în Constituție, transmite France24.com.

Preşedintele Franţei a făcut acest anunţ adresându-se membrilor Convenţiei Cetăţeneşti pentru Climă (CCC), un organism care a fost creat de guvern pentru a propune măsuri de combatere a încălzirii climatice. Este alcătuit din 150 de cetăţeni, care au fost traşi la sorţi.

Organizarea unui referendum pentru “a introduce noţiunile de biodiversitate, mediu şi luptă împotriva schimbărilor climatice”, conform articolului 1 din Constituţie, se numără printre măsurile propuse.

Orice propunere de revizuire a Constituţiei trebuie mai întâi votată însă de cele două camere ale Parlamentului, în termeni identici, a reamintit preşedintele Macron.

Senatul francez este controlat însă de dreapta, ceea ce face să planeze o anumită incertitudine în privinţa organizării unui referendum. Foarte dură în primele sale reacţii, opoziţia a criticat propunerea ca pe o “lovitură de publicitate” politică.

“Acest lucru nu va schimba nimic: Carta Mediului are deja o valoare constituţională”, a susţinut senatorul Les Republicains (dreapta, opoziţie) Bruno Retailleau, care îl acuză pe Emmanuel Macron că urmăreşte “să îşi mascheze bilanţul ecologic subţire”, potrivit Digi24.ro.

Adoptată în 2004, Carta Mediului este, începând cu 1 martie 2005, citată în primul paragraf al preambulului Constituţiei.

Emmanuel Macron a indicat pe 14 iulie că dorește să includă „cât mai repede posibil” lupta împotriva încălzirii globale în Constituție, care ar fi „un pas major înainte”.