fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 1

Obiectivul 1: Fara saracie

Saracia este o problema atat la nivel local cat si la nivel regional, respectiv global. Globalizarea a contribuit la eradicarea saraciei absolute, insa este necesara continuarea eforturilor pentru a reduce si saracia relativa si pentru a asigura o viata demna pentru toti. In acest scop, Agenda 2030 tinteste segmentele periferice din societate si incurajeaza transformarea societatii intr-o directie care sa asigure cetatenilor o viata demna si prospera. Abordarile care vizeaza eradicarea saraciei, propuse pentru atingerea acestui scop, includ reducerea numarului celor care au risc ridicat de saracie si promovarea incluziunii sociale.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:

Tinte:

Pana in 2030, eradicarea saraciei extreme pentru toti oamenii de pretutindeni, masurata in prezent ca numar de persoane care traiesc cu mai putin de 1,25 $ pe zi.

Pana in 2030, reducerea cu cel putin jumatate a numarului de barbati, femei si copii de toate varstele care traiesc in saracie in toate dimensiunile acesteia potrivit definitiilor nationale.

Implementarea unor sisteme de protectie sociala adecvate la nivel national a masurilor necesare, inclusiv implementarea venitului minim garantat, pentru o acoperire substantiala a celor saraci si vulnerabili pana in 2030.

Pana in 2030, asigurarea faptului ca toti barbatii si toate femeile, in special cei saraci si vulnerabili, au drepturi egale la resursele economice, precum si acces la serviciile de baza, dreptul la proprietate si control asupra terenurilor si a altor forme de proprietate, mostenire, resurse naturale, tehnologii noi potrivite si servicii financiare, inclusiv de microfinantare.

Pana in 2030, crearea rezilientei celor saraci si aflati in situatii vulnerabile si reducerea expunerii si vulnerabilitatii acestora la evenimente extreme legate de clima si alte socuri si dezastre economice, sociale si de mediu.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze eliminarea saraciei in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Asigurarea mobilizarii semnificative a resurselor dintr-o varietate de surse, inclusiv prin intensificarea cooperarii pentru dezvoltare, pentru a oferi mijloace adecvate si previzibile tarilor in curs de dezvoltare, in mod special tarilor cel mai putin dezvoltate, pentru a pune in aplicare programe si politici pentru a pune capat saraciei in toate dimensiunile sale.

Crearea unor cadre de politici solide la nivel national, regional si international, bazate pe strategii de dezvoltare in favoarea celor saraci si care sa tina cont de egalitatea de gen, pentru a sprijini investitiile accelerate in actiunile de eradicare a saraciei.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa reducem numarul celor afectati de saracie in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.

 

IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Doneaza ceea ce nu folosesti. Organizatiile de caritate vor da o noua viata hainelor, cartilor sau obiectelor de mobilier.


Sprijina campaniile de colectare de articole vestimentare pentru persoane care au urgenta nevoie de ele.


Saracia exista in fiecare tara, iar peste 8% din populatia lumii traieste in saracie extrema. Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai multe impreuna.

Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti