Obiectivul 1: Fara saracie
Saracia este o problema atat la nivel local cat si la nivel regional, respectiv global. Globalizarea a contribuit la eradicarea saraciei absolute, insa este necesara continuarea eforturilor pentru a reduce si saracia relativa si pentru a asigura o viata demna pentru toti. In acest scop, Agenda 2030 tinteste segmentele periferice din societate si incurajeaza transformarea societatii intr-o directie care sa asigure cetatenilor o viata demna si prospera. Abordarile care vizeaza eradicarea saraciei, propuse pentru atingerea acestui scop, includ reducerea numarului celor care au risc ridicat de saracie si promovarea incluziunii sociale.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:
Tinte:
Pana in 2030, eradicarea saraciei extreme pentru toti oamenii de pretutindeni, masurata in prezent ca numar de persoane care traiesc cu mai putin de 1,25 $ pe zi.
Pana in 2030, reducerea cu cel putin jumatate a numarului de barbati, femei si copii de toate varstele care traiesc in saracie in toate dimensiunile acesteia potrivit definitiilor nationale.
Implementarea unor sisteme de protectie sociala adecvate la nivel national a masurilor necesare, inclusiv implementarea venitului minim garantat, pentru o acoperire substantiala a celor saraci si vulnerabili pana in 2030.
Pana in 2030, asigurarea faptului ca toti barbatii si toate femeile, in special cei saraci si vulnerabili, au drepturi egale la resursele economice, precum si acces la serviciile de baza, dreptul la proprietate si control asupra terenurilor si a altor forme de proprietate, mostenire, resurse naturale, tehnologii noi potrivite si servicii financiare, inclusiv de microfinantare.
Pana in 2030, crearea rezilientei celor saraci si aflati in situatii vulnerabile si reducerea expunerii si vulnerabilitatii acestora la evenimente extreme legate de clima si alte socuri si dezastre economice, sociale si de mediu.
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze eliminarea saraciei in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
Asigurarea mobilizarii semnificative a resurselor dintr-o varietate de surse, inclusiv prin intensificarea cooperarii pentru dezvoltare, pentru a oferi mijloace adecvate si previzibile tarilor in curs de dezvoltare, in mod special tarilor cel mai putin dezvoltate, pentru a pune in aplicare programe si politici pentru a pune capat saraciei in toate dimensiunile sale.
Crearea unor cadre de politici solide la nivel national, regional si international, bazate pe strategii de dezvoltare in favoarea celor saraci si care sa tina cont de egalitatea de gen, pentru a sprijini investitiile accelerate in actiunile de eradicare a saraciei.
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.