Obiectivul 2: Fara foamete
Agricultura este importanta pentru intreaga societate. Daca dorim o societate mai sanatoasa, trebuie sa ajungem la o agricultura sustenabila. Romania detine locul al saselea in Europa din perspectiva dimensiunii terenurilor agricole. Pentru aceasta tara este o prioritate eficienta agricola si limitarea deseurilor alimentare. Agenda 2030 tinteste eradicarea foametei si securitatea alimentara prin cresterea productivitatii agricole si prin reducerea deseurilor alimentare.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:
Tinte:
Pana in 2030, eradicarea foametei si asigurarea accesului tuturor, in special al celor saraci si in situatii vulnerabile, inclusiv sugari, la produse alimentare sigure, nutritive si suficiente pe tot parcursul anului.
Pana in 2030, eradicarea tuturor formelor de malnutritie, inclusiv atingerea pana in 2025 a tintelor convenite la nivel international cu privire la greutatea si talia joasa la copiii sub varsta de 5 ani, si abordarea necesitatilor nutritionale ale adolescentelor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza cat si a persoanelor in varsta.
Pana in 2030, dublarea productivitatii agricole si veniturilor micilor producatori agricoli, in special femei, populatiile indigene, fermieri, pastori si pescari, inclusiv prin accesul sigur si egal la terenuri, alte resurse si factori de productie, cunostinte, servicii financiare, piete si oportunitati pentru crearea valorii adaugate si angajarea in activitati non-agricole.
Pana in 2030, asigurarea unor sisteme de productie alimentara durabile si implementarea unor practici agricole reziliente, care sporesc productivitatea si productia, contribuie la mentinerea ecosistemelor, consolideaza capacitatile de adaptare la schimbari climatice, conditii meteorologice extreme, seceta, inundatii si alte dezastre si care imbunatatesc in mod progresiv calitatea terenurilor si solului.
Pana in 2020, mentinerea diversitatii genetice a semintelor, plantelor cultivate si animalelor de ferma si domestice si a speciilor lor salbatice inrudite, inclusiv prin banci de seminte si plante gestionate corect si diversificate la nivel national, regional si international, precum si promovarea accesului si un schimb corect si echitabil al beneficiilor care rezulta din utilizarea resurselor genetice si cunostintelor traditionale asociate, conform acordurilor internationale.
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa combata foametea in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Ținte ale autorităților publice:
Cresterea investitiilor, inclusiv prin cooperarea internationala sporita, in infrastructura rurala, cercetarea agricola si serviciile de informare, dezvoltarea tehnologica si bancilor de gene pentru plante si animale, pentru a spori capacitatea de productie agricola in tarile in curs de dezvoltare, in special in tarile cel mai putin dezvoltate.
Corectarea si prevenirea restrictiilor comerciale si a denaturarilor pe pietele agricole mondiale, inclusiv prin eliminarea paralela a tuturor formelor de subventii la exportul agricol si a tuturor masurilor de export cu efect echivalent, in conformitate cu mandatul Rundei de dezvoltare Doha.
Adoptarea masurilor care sa asigure buna functionare a pietelor produselor alimentare si a derivatelor acestora si sa faciliteze accesul la informatiile de pe piata in timp util, inclusiv privind rezervele alimentare, pentru a limita volatilitatea extrema a preturilor la alimente.
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.