Enter your keyword

Obiectivul # 2

Obiectivul 2: Fara foamete

Agricultura este importanta pentru intreaga societate. Daca dorim o societate mai sanatoasa, trebuie sa ajungem la o agricultura sustenabila. Romania detine locul al saselea in Europa din perspectiva dimensiunii terenurilor agricole. Pentru aceasta tara este o prioritate eficienta agricola si limitarea deseurilor alimentare. Agenda 2030 tinteste eradicarea foametei si securitatea alimentara prin cresterea productivitatii agricole si prin reducerea deseurilor alimentare.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:

Tinte:

Pana in 2030, eradicarea foametei si asigurarea accesului tuturor, in special al celor saraci si in situatii vulnerabile, inclusiv sugari, la produse alimentare sigure, nutritive si suficiente pe tot parcursul anului.

Pana in 2030, eradicarea tuturor formelor de malnutritie, inclusiv atingerea pana in 2025 a tintelor convenite la nivel international cu privire la greutatea si talia joasa la copiii sub varsta de 5 ani, si abordarea necesitatilor nutritionale ale adolescentelor, femeilor insarcinate si celor care alapteaza cat si a persoanelor in varsta.

Pana in 2030, dublarea productivitatii agricole si veniturilor micilor producatori agricoli, in special femei, populatiile indigene, fermieri, pastori si pescari, inclusiv prin accesul sigur si egal la terenuri, alte resurse si factori de productie, cunostinte, servicii financiare, piete si oportunitati pentru crearea valorii adaugate si angajarea in activitati non-agricole.

Pana in 2030, asigurarea unor sisteme de productie alimentara durabile si implementarea unor practici agricole reziliente, care sporesc productivitatea si productia, contribuie la mentinerea ecosistemelor, consolideaza capacitatile de adaptare la schimbari climatice, conditii meteorologice extreme, seceta, inundatii si alte dezastre si care imbunatatesc in mod progresiv calitatea terenurilor si solului.

Pana in 2020, mentinerea diversitatii genetice a semintelor, plantelor cultivate si animalelor de ferma si domestice si a speciilor lor salbatice inrudite, inclusiv prin banci de seminte si plante gestionate corect si diversificate la nivel national, regional si international, precum si promovarea accesului si un schimb corect si echitabil al beneficiilor care rezulta din utilizarea resurselor genetice si cunostintelor traditionale asociate, conform acordurilor internationale.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa combata foametea in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Ținte ale autorităților publice:

Cresterea investitiilor, inclusiv prin cooperarea internationala sporita, in infrastructura rurala, cercetarea agricola si serviciile de informare, dezvoltarea tehnologica si bancilor de gene pentru plante si animale, pentru a spori capacitatea de productie agricola in tarile in curs de dezvoltare, in special in tarile cel mai putin dezvoltate.

Corectarea si prevenirea restrictiilor comerciale si a denaturarilor pe pietele agricole mondiale, inclusiv prin eliminarea paralela a tuturor formelor de subventii la exportul agricol si a tuturor masurilor de export cu efect echivalent, in conformitate cu mandatul Rundei de dezvoltare Doha.

Adoptarea masurilor care sa asigure buna functionare a pietelor produselor alimentare si a derivatelor acestora si sa faciliteze accesul la informatiile de pe piata in timp util, inclusiv privind rezervele alimentare, pentru a limita volatilitatea extrema a preturilor la alimente.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa consolidam securitatea alimentara si sa reducem cantitatea deseurilor alimentare.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL:


Cumpara de la producatori locali. Incearca sa cultivi singur o parte din alimente.


Nu arunca mancarea. Congeleaza produsele alimentare daca nu le consumati pentru a preveni alterarea si risipa alimentara.


Consuma mai putina carne si fii vegetarian pentru o zi pe saptamana. Industria productiei de carnuri are un impact puternic asupra mediului.


Cumpara si fructele si legumele “mai putin frumoase”. Multe dintre ele sunt aruncate deoarece dimeniunea, forma sau culoarea nu sunt cele “corecte”.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai multe impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti