Enter your keyword

post

Experți: Poluarea din aer poate crește rata mortalității COVID-19

Experți: Poluarea din aer poate crește rata mortalității COVID-19

Daunele provocate sănătății oamenilor de expunererea prelungită la poluarea din aer în orașe ar putea crește rata mortalității în cazul infectării cu noul coronavirus, avertizează experții citați de The Guardian.

Aerul poluat duce la afecțiuni respiratorii și probleme cardiovasculare, fiind responsabil de aproximativ 8 milioane de victime în fiecare an. Această situație preexistentă înseamnă că infecțiile respiratorii, precum noul coronavirus, ar putea avea un impact mai mare asupra locuitorilor din marile orașe sau a celor expuși la gaze toxice.

“Pacienții cu boli cronice de plămâni și probleme cardiovasculare cauzate sau agravate de expunerea prelungită la poluare sunt tot mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor pulmonare și este probabil să moară. Aceste este probabil să fie și cazul Covid19”, a declarat Sara De Matteis de la Universitatea din Cagliari. “Prin reducerea poluării îi putem ajuta pe cei mai vulnerabili în lupta împotriva acestei dar și viitoarelor pandemi”.

Există dovezi din timpul ultimelor epidemii de coronavirus că cei expuși la poluare prezintă risc sporit. Cercetătorii care au analizat epidemia de SARS din China (2002-2003) au descoperit că oamenii infectați care locuiau în zone poluare prezentau risc dublu de deces față de cei din zone mai puțin poluate.

“Având în vedere ceea ce știm, este foarte probabil ca cei expuși la poluare și fumătorii să se comporte mai rău în cazul infectării cu noul coronavirus decât cei care respiră aer curat și nu fumează”, a declarat Aaron Bernstein, profesor la Harvard, pentru Washington Post.

În București a fost înregistrată din nou o creștere alarmantă a poluării aerului, în condițiile în care traficul auto s-a redus semnificativ, iar industria și-a redus activitatea, urmare a apelului autorităților de izolare socială.

”Posibile arderi necontrolate de deşeuri au loc chiar acum, în zona de sud a Bucureştiului. Echipa de permanenţă a Gărzii Naţionale de Mediu se va deplasa la faţa locului”, a transmis, marţi seară, Ministerul Mediului.

O verificare a calității aerului în București indică din nou un nivel ridiact de poluare cu particule ” în suspensie PM10 și PM2.5 Acestea se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare.  Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii” după cum menționează siteul www.aerlive.ro.

One Comment

  1. […] Sursa: ambasadasustenabilitatii.ro […]