Eurobarometru: Românii vor ca reducerea sărăciei și accesul la educație să fie prioritare
Aproape jumătate dintre români consideră că lupta contra sărăciei și a inegalităților sociale trebuie să fie prioritară pentru Parlamentul European. Pe locul al doilea se află creșterea accesului la educație de calitate.
Aceeași opinie o au și cetățenii blocului comunitar. Sărăcia și inegalitățile sociale reprezintă principala îngrijorare pentru cetățenii UE, acestea fiind urmate de terorism și crima organizată (35%), accesul inegal la educație (33%) și distrugerea mediului și a biodiversității (32%). Informațiile au reieșit dintr-un sondaj solicitat de Parlamentul European și desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2020 de către Kantar.
În România, lupta împotriva sărăciei și a inegalităților sociale este considerată o prioritate de către 44% dintre respondenți, urmată de măsuri pentru creșterea accesului la educație de calitate (34%) și de măsuri pentru asigurarea accesului la hrană sigură pentru cetățeni și un nivel de viață decent pentru fermieri (27%).
Sondajul constată o creștere cu zece puncte procentuale a numărului de cetățeni la nivelul UE care au exprimat o opinie pozitivă cu privire la UE (50%) în comparație cu toamna anului 2019.
Dintre românii participanți la acest sondaj, 52% se arată pozitivi cu privire la UE.
66% dintre respondenții la acest sondaj sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Cu toate acestea, perspectiva individuală rămâne pesimistă în fața pandemiei care continuă: 53% dintre respondenții din UE consideră că situația economică din țara lor va fi mai gravă peste un an în comparație cu situația actuală. 46% dintre respondenții din România se așteaptă la o situație economică mai gravă peste un an.
Doar unul din cinci respondenți la nivelul UE (21%) consideră că situația economică națională s-ar îmbunătăți în anul următor.
Peste jumătate dintre respondenții din statele UE (52%) se așteaptă ca peste un an condițiile lor individuale de viață să fie aceleași ca în prezent. Un sfert dintre respondenți (24%) consideră că vor fi și mai dezavantajați într-un an, în timp ce 21% cred că le va fi mai bine.