Obiectivul 7: Energie curata si la preturi accesibile
Cerinta pentru energia electrica este in crestere; noi, ca societate, trebuie sa fim pregatiti si este necesar sa ne adaptam. Energia durabila insemna de fapt energie regenerabila. Conform datelor Eurostat, aportul energiei regenerabile in Romania a crescut de la 17,1% (2006) la 24,8 (2015); asadar, am atins – mai mult, am depasit cu 5 ani tinta stabilita de UE pentru 2020. Doar prin incurajarea energiei regenerabile si a inovatiei in domeniu este posibil pentru societatea noastra sa mentina progresul tehnologic si, in acelasi timp, sa protejeze natura, respectiv sa atenueze efectele schimbarilor climatice.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:
Tinte:
Pana in 2030, asigurarea accesului universal la servicii energetice accesibile, sigure si moderne
Pana in 2030, cresterea semnificativa a ponderii energiei din surse regenerabile in mixul energetic global
Pana in 2030, dublarea ratei globale de imbunatatire a eficientei energetic
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea energiei curate in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
Pana in 2030, consolidarea cooperarii internationale pentru facilitarea accesului la cercetarile si tehnologia in domeniul energiei curate, inclusiv energia regenerabila, eficienta energetica, tehnologii avansate si tehnologii mai curate de combustibil fosil, si promovara investitiilor in infrastructura energetica si tehnologia energiei curate
Pana in 2030, extinderea infrastructurii si modernizarea tehnologiei pentru furnizarea serviciilor energetice moderne si durabile pentru toti in tarile in curs de dezvoltare, in special tarile cel mai putin dezvoltate, statele insulare mici in curs de dezvoltare si tarile in curs de dezvoltare fara iesire la mare, in conformitate cu programele de suport respective ale acestora
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.