fbpx

Enter your keyword

post

Energia verde e un obiectiv strategic, dar aproape jumătate dintre români nu știu dacă o folosesc acasă sau la birou

Energia verde e un obiectiv strategic, dar aproape jumătate dintre români nu știu dacă o folosesc acasă sau la birou

Unul din trei români (37%) intenționează să-și diminueze consumul de energie, în timp ce 25% au investit deja în acest sens, potrivit studiului „Românii și energia zilei de mâine”, realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilității din România și prezentat în cadrul dezbaterii „SustainAbility Talks” cu tema „Energia zilei de mâine”. Studiul IZI data fost realizat în luna septembrie 2023, prin metodologia online CAWI (Computer Assisted Web Interview) pe o populație de 1009 respondenți, reprezentativă la nivel național urban-rural, cu bărbați și femei cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, utilizatori de internet. Studiul integral este disponibil aici.

În același timp, aproape jumătate dintre români nu știu dacă folosesc energie verde acasă sau la birou, iar 20% declară că nu sunt interesați de acest subiect, în condițiile în care energia provenită din surse regenerabile este un obiectiv strategic pentru România și pentru Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, conștientizarea societății, dar mai ales a generațiilor tinere cu privire la acest domeniu este esențială, întrucât sectorul energetic poate contribui la creșterea competitivității României și la crearea de condiții de trai mai bune, potrivit participanților la dezbatere.

Ne dorim consum industrial. Ne dorim ca economia să își tureze din ce în ce mai mult motoarele și acesta este un vector pe care îl urmărim – ca, odată cu investițiile în centralele regenerabile la nivelul sistemului, să atragem cât mai multe investiții și pe zona industrială”, a spus Virgiliu Ivan, Director, Dispeceratul Energetic Național, Transelectrica. Este păcat să atragem investiții pe zona de producție și să nu dezvoltăm și industria, să nu atragem tehnologie în România. Dacă ne uităm în spate la primul val de regenerabile, haideți să vedem cu ce ne-am ales. Vorbesc din perspectiva locurilor de muncă și e primordial ca numărul acestora să crească în România, alături de veniturile pentru statul român”, a adăugat Virgiliu Ivan.

În același timp, până în 2030, România va ajunge la 17-18 linii transfrontaliere de 400 de kilovolți, ceea ce înseamnă o dublare a capacității de export până la 7.000 de megawați, față de nivelul de 3.500 de megawați din prezent, potrivit lui Virgiliu Ivan. Domeniul energetic a crescut semnificativ în ultima perioadă, la fel și cererea de specialiști bine pregătiți, salariile din acest segment dublându-se în ultimii ani.

 „Cererea a fost destul de scăzută din partea elevilor de a urma o universitate de profil tehnic și asta poate că provine și din zona de conștientizare la nivelul societății, la nivelul tinerilor generații, vizavi de oportunitățile pe care le prezintă tranziția către sustenabilitate. Perspectivele sună foarte bine pentru inginerii din sectorul energetic și mai ales pentru viitorii ingineri din sectorul energetic! În 2016, un salariu mediu în domeniu era 2.500 de lei net, iar în momentul de față, salariul mediu depășește 5.000 de lei(salariu mediu de încadrare)”, a explicat Cristian Gheorghiu, Cadru didactic, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Facultatea de Energetică.

Tranziția către sustenabilitate și noile politici ESG ale companiilor sunt un important factor de stimulare a investițiilor în energia verde, alături de implicarea instituțiilor publice în acest domeniu.

 Acum câțiva ani, în 2017-2018, noi încercam să le explicăm clienților că e foarte bine să-și poată produce local o parte din energia pe care o consumă. Dacă în acei ani noi încercam să-i convingem că e o investiție bună, acum ei deja își gândesc magazinele și depozitele logistice astfel încât să suporte și încărcarea suplimentară adusă de panourile fotovoltaice. Au văzut că pe sistemele pe care le-au construit în 2017-2019 le-a ieșit business planul, și-au produs o parte din energie și au și o predictibilitate a prețului, restul energiei cumpărându-și-l de pe bursă. În prezent, ei deja vin setați să producă local, mai ales că există și componenta ESG pentru ei”, a spus Sergiu Bazarciuc, COO și Cofondator, Simtel Team.

Rolul autorităților locale în tranziția către sustenabilitate este să stimuleze producția de energie verde cât mai aproape de locul de consum, alături de responsabilizarea comunităților locale.

„Am pus în dezbatere publică în momentul de față ceea ce este, cred eu, cel mai mare program de responsabilizare energetică la nivel național. Este vorba despre un proiect de 500 de milioane de lei prin care descentralizăm în totalitate modul în care se fac achizițiile publice, în care beneficiarii investițiilor ajung la ele (…). Luăm asociațiile de proprietari, le punem la dispoziție un cadru foarte bine pus la punct și le finanțăm 100%, de exemplu, schimbarea ascensorului, care trebuie să aibă o anumită clasă energetică. Și mai important, prin acest proiect vom implementa un program prin care vrem ca pe blocurile din Sectorul 1 să se monteze sisteme fotovoltaice și pompe de căldură”, a declarat Tudor Roșca, City Manager, Primăria Sectorului 1, București.

Toți participanții la dezbaterea organizată de Ambasada Sustenabilității au fost de acord că monitorizarea consumului de energie, digitalizarea sistemului, creșterea capacității rețelei de transport și colaborarea dintre mediul privat, instituțiile publice și mediul academic reprezintă principalii factori de succes pentru dezvoltarea pe baze sustenabile a sectorului energetic din România.

 Despre Sustainability Talks

SustainAbility Talks” este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilității în România cu scopul de a pune politicile publice în perspectivă, aliniindu-le la principiile și obiectivele de dezvoltare durabilă. Astfel, în cadrul unor întâlniri tematice, specialiști din mediul de afaceri, public, academic sau non-profit sunt invitați să dezbată subiecte relevante pentru agenda de sustenabilitate a României. Dintre edițiile trecute, amintim: „Educația timpurie: investiție oportună sau urgență națională”, „Schimbări climatice: impactul și efectele asupra economiei”,„Concurăm sau colaborăm pentru sustenabilitate?”, „Decarbonizarea economiei românești?”, „Sustenabilitatea: între comunicare responsabilă și dezinformare”, „România sustenabilă – cine face schimbarea?”. Seria dezbaterilor SustainAbility Talks din 2023 este dezvoltată cu sprijinul UniCredit Bank România.

 Despre Ambasada Sustenabilității în România

 Ambasada Sustenabilității în România (ASR) este un ONG independent cu scop nelucrativ, nonprofit și apolitic înființat în 2015. Organizația promovează modelul economic în care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică și profitul.

Ambasada creează cadrul de colaborare între companiile private, instituțiile statului, societatea civilă, comunitățile și cetățenii implicați pentru ca românii să trăiască într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.