Emisiile de carbon de la combustibilii fosili vor atinge un nivel record în 2022
Emisiile de carbon de la combustibilii fosili vor atinge niveluri record în acest an, potrivit unei analize cuprinzătoare. Descoperirea este într-un contrast brutal cu necesitatea de a reduce emisiile la jumătate până în 2030, pentru a limita încălzirea globală la 1,5 C și pentru a evita efectele cele mai devastatoare ale crizei climatice. Nu este necesar niciun semn al declinului, au spus cercetătorii, punând în continuare presiuni asupra țărilor ai căror reprezentanți se întâlnesc la summitul climatic Cop27 al ONU din Egipt pentru a întreprinde acțiuni reale și rapide. Alți oameni de știință au descris vestea ca fiind „sumbră” și „profund deprimantă”.
O licărire de speranță vine, însă, din evaluarea emisiilor provenite din distrugerea pădurilor. Acestea au scăzut lent în ultimele două decenii, deși în mare parte, datorita plantării mai multor copaci noi, decât a reducerii tăierilor. Când se ia în considerare această scădere, emisiile globale de carbon au rămas practic netede din 2015. Cu toate acestea, până când emisiile încep să scadă, cantități uriașe de dioxid de carbon care captează căldura sunt încă pompate în atmosferă în fiecare an.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a explicat clar liderilor mondiali la Cop27 săptămâna aceasta ce înseamnă acest lucru: „Suntem în lupta vieților noastre și pierdem. Planeta noastră se apropie cu repeziciune de momente critice care vor face haosul climatic ireversibil. Suntem pe o autostradă spre iadul climei cu piciorul pe accelerație”, a spus el.

Mongolia, China. Photograph: Kevin Frayer/Getty Images
Analiza Global Carbon Project (GCP) folosește mai multe fluxuri de date pentru a estima emisiile pentru 2022. GCP a constatat că emisiile de CO2 provenite din combustibilii fosili sunt pe cale să crească cu 1%, până la 36,6 miliarde de tone, cea mai mare canitate înregistrată vreodată. Ardere tot mai multă a produselor petroliere reprezintă cea mai mare contribuție, mai ales din cauza redresării continue a aviației internaționale după pandemie. Continuarea emisiilor la acest nivel ar face ca 1,5 C de încălzire globală să devină tot mai probabilă în următorul deceniu, au spus cercetătorii. Atingerea emisiilor nete de carbon zero până în 2050, așa cum s-au promis de multe țări, necesită acum o scădere anuală comparabilă cu scăderea bruscă din 2020 din cauza blocajelor cauzate de Covid-19. Emisiile de cărbune vor reveni la vârful istoric înregistrat în 2014, arată analiza. Dar, spre deosebire de trecut, acest lucru nu este determinat de China, ci de India și Uniunea Europeană. Arderea gazelor a rămas constantă, dar la același nivel record văzut în 2021.
Emisiile provenite din China, cel mai mare poluator din lume, vor scădea cu 1% în 2022, a constatat GCP, din cauza restricțiilor stricte ale țării legate de Covid și a prăbușirii industriei construcțiilor. UE va vedea, de asemenea, o scădere similară, deoarece creșterea cu 7% a emisiilor de cărbune a fost compensată de o scădere cu 10% a CO2 din consumul de gaze după ce Rusia a invadat Ucraina. În schimb, emisiile din SUA vor crește cu 1,5%, fiind în mare parte responsabilă creșterea numărului de zboruri. India va avea cea mai mare creștere, 6%. Acest lucru se datorează emisiilor mai mari de cărbune și petrol, iar India emite acum mai mult decât UE în general – deși emisiile pe cap de locuitor rămân mult mai mici.
„Raportul este profund deprimant”, a spus profesorul Mark Maslin, de la University College London. „Transmite un mesaj clar liderilor de la Cop27 – lumea trebuie să aibă reduceri semnificative ale emisiilor globale în 2023 dacă vrem să avem vreo șansă de a menține schimbările climatice la 1,5°C.”
Profesorul Vanesa Castán Broto, de la Universitatea din Sheffield, a declarat: „Rezultatele [analizei] sunt sumbre. Emisiile de carbon continuă să crească, iar dacă acest lucru va continua, schimbările climatice vor ajunge într-un stadiu foarte distructiv într-un singur deceniu.”