fbpx

Enter your keyword

Emilia Șercan, desemnată noul Ambasador al Sustenabilității

Emilia Șercan, desemnată noul Ambasador al Sustenabilității

Emilia Șercan a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat noul Ambasador al Sustenabilității.

Am ales ca noul Ambasador să fie Emilia Șercan, jurnalist de investigaţie şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. Numele ei este asociat, de ani de zile, cu analizele sale și devoalarea plagiatorilor, adesea nume mari de pe scena politică, din sistemul de securitate și apărare, din Justiție sau din Poliție.

Sunt aproape șapte ani de când scrie despre plagiate în teze de doctorat și a realizat până acum aproximativ 50 de investigații despre tezele de doctorat sau articolele științifice prezentate, în CV-uri, de către politicieni.

„Eu am fost percepută a fi un fel de inamic nr. 1, dar au mai fost jurnaliști care au scris despre doctorate. (…) Ce am făcut eu și alți colegi au fost breșe în sistem”, a declarat Emilia Șercan în cadrul evenimentului de înmânare a diplomei onorifice.

Plagiatul erodează șansele de a avea instituții solide, transparente și funcționale, așa cum punctează și Obiectivul 16 – Pace, Justiție și Instituții puternice, din Agenda 2030 de la ONU. Plagiatul afectează educaţia, sănătatea, justiţia, democraţia, prosperitatea şi dezvoltarea sustenabilă a unei țări.

Pe noi ne vulnerabilizează faptul că avem plagiatori în funcții publice, indiferent de momentul în care noi suntem, indiferent de contextul politic, de contextul social. Acești oameni contribuie la consolidarea ideii de corupție în instituțiile statului, de răspândire a corupției, chiar și a corupției morale. Nu trebuie să fie acea corupție care înseamnă bani sau care înseamnă foloase imediate, foloase materiale”, a transmis Emilia în cadrul interviului.

Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.

„ Mi-am asumat o misiune publică și nu am voie să o abandonez ”

Credit video: Inquam Photos

Emilia Șercan început să lucreze în presa locală în 1996, iar din 2000 activează în presa centrală. A lucrat pentru „Curierul Naţional”, „Evenimentul zilei” şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu. A elaborat o teză de doctorat pe tema cenzurii și a publicat o carte intitulată „Fabrica de doctorate sau Cum se surpa fundamentele unei nații”. În prezent, face parte din echipa PressOne (de peste șase ani) și a scris peste 120 de articole despre lucrările plagiate ale unora dintre cei mai puternici oameni din statul român.

Adesea, în realizarea investigațiilor, i-au fost puse piedici, a trebuit să intenteze procese pentru a avea acces la informații public (le-a câștigat) și a suportat chiar amenințări cu moartea. Găsirea adevărului merită însă toate eforturile până a ajunge acolo, susține jurnalista.

Trebuie să fac acest lucru, oricât de greu mi-ar fi. Mi-am asumat o misiune publică și e o misiune pe care nu am voie să o abandonez”, ne-a spus Emilia.

“De multe ori m-am gândit la munca mea ca la munca unui investigator criminalist care este la locul scenei unde s-a produs o anumită infracțiune, iar criminalistul care face asocieri, conexiuni, indicii. Așa fac și eu când am o teză de doctorat”, a declarat Emilia Șercan pentru Ambasada Sustenabilității.

Tot ea susține că s-a simţit obligată moral să facă ceva pentru a-i separa pe doctorii oneşti de impostori. Tezele de doctorat plagiate legitimează “niște false elite în societatea românească” și sunt „dăunătoare societății”, consideră jurnalista, argumentând că, în momentul în care cineva se legitimează pentru o funcție cu un doctorat plagiat, se „legitimează cu o falsă competență”.

Deși nu crede că plagiatul poate fi eliminat în totalitate, Emilia Șercan este de părere că „reducerea lui ar face un bine societății” și „ ar elimina pe de o parte, impostura și oamenii care reprezintă o falsă valoare a respectivei instituții”.

Jurnalista de investigație spune și că s-a dovedit că toate persoanele bănuite și anchetate de ea „au plagiat în teza de doctorat”.

Din păcate, „sistemul protejează mediocritatea, lipsa de valoarea, de competență, impostura”, concluzionează Emilia Șercan.

Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.

Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.

Decernarea premiului SustainAbility Ambassador

Foto: Inquam Photos

Vezi AICI cum poți să susții acest program.