fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 4

Obiectivul 4: Educație de Calitate

Accesul la educație de calitate generează efecte pozitive, pe termen lung, asupra societății. Contribuim la dezvoltarea de programe de educație timpurie, reducere a abandonului școlar, învățământ dual, pregătire pentru piața muncii, încurajare a inițiativei și inovației, învățare pe tot parcursul vieții. Milităm pentru un sistem de educație incluziv, accesibil, atât în orașe cât și în mediul rural din România.

Îți mulțumim că vrei să contribui alături de organizația din care faci parte la dezvoltarea educației de calitate în România.

Împreună vom lucra pentru a atinge până în 2030 țintele formulate de Organizația Națiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum și țintele noastre:

Ținte:

Accesul tuturor fetelor și baieților, gratuit până la absolvire, la învățământ primar și secundar echitabil și de calitate, care să conducă la rezultate relevante și eficiente.

Accesul tuturor fetelor și baieților, în copilaria mică, la programe de îngrijire și educație preșcolară de calitate, astfel încât să fie pregătiți pentru învaățământul primar.

Accesul egal al tuturor femeilor și bărbaților la educație tehnică, vocațională și terțiară, inclusiv universitară, de calitate, la prețuri accesibile.

Creșterea substanțială a numărului de tineri și adulți care dețin competențe relevante, inclusiv competențe tehnice și vocaționale, care să faciliteze angajarea, crearea de locuri de muncă decente și antreprenoriatul.

Eliminarea disparităților între sexe în educație și asigurarea accesului egal la toate nivelurile de învățământ și formare profesională a persoanelor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, a minorităților și a copiilor aflați în situații vulnerabile.

Toți tinerii și o proporție substanțială a adulților, atât bărbați, cât și femei, dispun de competențe de bază, precum alfabetizarea și aritmetica elementară.

Toți elevii dobândesc cunoștințele și competențele necesare pentru dezvoltare durabilă: stil de viață sustenabil, drepturile omului, egalitate de gen, promovarea unei culturi a păcii și non-violenței, cetățenie globală, aprecierea culturii și a diversității culturale.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de bază, prin programele interne sau proiectele pe care le susține – la una sau mai multe dintre aceste ținte?

Te așteptăm în cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de bună practică, pentru a-i inspira și pe alții;
  • lecții învățate, experiența și know-how;
  • propuneri de îmbunătățire sau completare a politicilor publice, care să favorizeze dezvoltarea educației de calitate în România.

Astfel vom veni în sprijinul autorităților locale și al guvernului de a-și atinge propriile ținte.

Ținte ale autorităților publice:

Modernizarea și construcția de uniăți de învățământ cu grija pentru copii, fete și băieți deopotrivă, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și asigurarea unui climat sigur, non-violent, incluziv și propice învățării pentru toți.

Extinderea substanțială până în 2030 a numărului de burse disponibile pentru țările în curs de dezvoltare, în special pentru țările cel mai puțin dezvoltate, pentru studii superioare, pregătire vocațională, tehnologia informațiilor și comunicare, studii ternice, inginerie și programe științifice, în țări dezvoltate sau alte state în curs de dezvoltare, precum România.

Creșterea substanțială a ofertei de cadre didactice calificate, inclusiv prin cooperare internațională pentru pregătirea profesorilor din țări în curs de dezvoltare, în special din statele cel mai puțin dezvoltate.

Avem la dispoziție 10 ani, până în 2030, și multe de făcut, dar avem convingerea că împreună, punându-ne la un loc priceperea, timpul și energia, vom reuși să dezvoltăm educația de calitate în România.

Contribuie alături de compania ta:

ÎN CADRUL COALIȚIEI

Identifică în cadrul companiei tale – în activitatea de bază, programele interne sau proiectele pe care le susține – exemple de bună practică, lecții învățate și know-how. Experiența ta contează!

Inventariază, alături de colegii tăi din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltării accelerate a domeniului și formulează propuneri. Supune-le dezbaterii în cadrul grupului de lucru.

Participă la întâlnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentanții sectorului guvernamental și la evenimentele coaliției. Asumă-ți un rol activ în ceea ce privește comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coaliției.

Contribuie la comunicarea publică a temei, a activității grupului de lucru și a coaliției, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicită oricând sigla obiectivului sau a coaliției în acest scop.

Invită alături de noi și alte organizații cu experiență, în grupul de lucru din care faci parte sau în sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutățile. Urmărește pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilității în România pentru cele mai noi informații despre acest domeniu.

 

ÎN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL

Sprijină – personal sau prin intermediul companiei – inițiative, asociații sau fundații implicate în dezvoltarea educației de calitate. Orice donație sau sponsorizare, mare sau mică, poate face diferența!

Promovează, urmează sau susține cursuri gratuite online. În lumea digitală de astăzi educația de calitate este disponibilă și în afara instituțiilor de învățământ.


Fii mentor pentru tineri. Poți oferi îndrumare și ajutor la teme, poți preda o limbă străină sau lecții despre Obiectivele Globale.


Donează cărțile pe care le-ai citit. Cel mai ușor mod de a oferi acces la cunoștințe este să donezi cuiva cărțile pe care nu le mai folosești.


Vizitează școala locală, află de ce are nevoie și organizează o colectă în colectivitatea ta


Vorbește-le și colegilor tăi despre toate acestea și invită-i să faceți mai multe împreună.


Despre Coaliția CRS

Coaliția România Sustenabilă este o initiațivă privată, apolitică, ce actionează – prin contribuția voluntară a membrilor săi instituționali și individuali, înscriși în grupurile de lucru tematice și regionale – ca interfața de consultare și dialog între:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizațiile neguvernamentale și
  • cetățeni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), în vederea implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă a României și a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, convenită la nivelul ONU și al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti