Enter your keyword

Obiectivul # 4

Obiectivul 4: Educatie de Calitate

Accesul la educatie de calitate genereaza efecte pozitive, pe termen lung, asupra societatii. Contribuim la dezvoltarea de programe de educatie timpurie, reducere a abandonului scolar, invatamant dual, pregatire pentru piata muncii, incurajare a initiativei si inovatiei, invatare pe tot parcursul vietii. Militam pentru un sistem de educatie incluziv, accesibil, atat in orase cat si in mediul rural din Romania.

Iti multumim ca vrei sa contribui alaturi de organizatia din care faci parte la dezvoltarea educatiei de calitate in Romania.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:

Tinte:

Accesul tuturor fetelor si baietilor, gratuit pana la absolvire, la invatamant primar si secundar echitabil si de calitate, care sa conduca la rezultate relevante si eficiente.

Accesul tuturor fetelor si baietilor, in copilaria mica, la programe de ingrijire si educatie prescolara de calitate, astfel incat sa fie pregatiti pentru invatamantul primar.

Accesul egal al tuturor femeilor si barbatilor la educatie tehnica, vocationala si tertiara, inclusiv universitara, de calitate, la preturi accesibile.

Cresterea substantiala a numarului de tineri si adulti care detin competente relevante, inclusiv competente tehnice si vocationale, care sa faciliteze angajarea, crearea de locuri de munca decente si antreprenoriatul.

Eliminarea disparitatilor intre sexe in educatie si asigurarea accesului egal la toate nivelurile de invatamant si formare profesionala a persoanelor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilitati, a minoritatilor si a copiilor aflati in situatii vulnerabile.

Toti tinerii si o proportie substantiala a adultilor, atat barbati, cat si femei, dispun de competente de baza, precum alfabetizarea si aritmetica elementara.

Toti elevii dobandesc cunostintele si competentele necesare pentru dezvoltare durabila: stil de viata sustenabil, drepturile omului, egalitate de gen, promovarea unei culturi a pacii si non-violentei, cetatenie globala, aprecierea culturii si a diversitatii culturale.

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea educatiei de calitate in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Modernizarea si constructia de unitati de invatamant cu grija pentru copii, fete si baieti deopotriva, inclusiv pentru cei cu disbilitati, si asigurarea unui climat sigur, non-violent, incluziv si propice invatarii pentru toti.

Extinderea substantiala pana in 2020 a numarului de burse disponibile pentru tarile in curs de dezvoltare, in special pentru tarile cel mai putin dezvoltate, pentru studii superioare, pregatire vocationala, tehnologia informatiilor si comunicare, studii ternice, inginerie si programe stiintifice, in tari dezvoltate sau alte state in curs de dezvoltare, precum Romania.

Cresterea substantiala a ofertei de cadre didactice calificate, inclusiv prin cooperare internationala pentru pregatirea profesorilor din tari in curs de dezvoltare, in special din statele cel mai putin dezvoltate.

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa dezvoltam educatia de calitate in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI

Identifica in cadrul companiei tale – in activitatea de baza, programele interne sau proiectele pe care le sustine – exemple de buna practica, lectii invatate si know-how. Experienta ta conteaza!

Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.

 

IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL

Sprijina – personal sau prin intermediul companiei – initiative, asociatii sau fundatii implicate in dezvoltarea educatiei de calitate. Orice donatie sau sponsorizare, mare sau mica, poate diferenta!

Promoveaza, urmeaza sau sustine cursuri gratuite online. In lumea digitala de astazi educatia de calitate este disponibila si in afara institutiilor de invatamant.


Fii mentor pentru tineri. Poti oferi indrumare si ajutor la teme, poti preda o limba straina sau lectii despre Obiectivele Globale.


Doneaza cartile pe care le-ai citit. Cel mai usor mod de a oferi acces la cunostinte este sa donezi cuiva cartile pe care nu le mai folosesti.


Viziteaza scoala locala, afla de ce are nevoie si organizeaza o colecta in colectivitatea ta


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai multe impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti