Obiectivul 4: Educatie de Calitate
Accesul la educatie de calitate genereaza efecte pozitive, pe termen lung, asupra societatii. Contribuim la dezvoltarea de programe de educatie timpurie, reducere a abandonului scolar, invatamant dual, pregatire pentru piata muncii, incurajare a initiativei si inovatiei, invatare pe tot parcursul vietii. Militam pentru un sistem de educatie incluziv, accesibil, atat in orase cat si in mediul rural din Romania.
Iti multumim ca vrei sa contribui alaturi de organizatia din care faci parte la dezvoltarea educatiei de calitate in Romania.
Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:
Tinte:
- 4.1. EDUCATIE PRIMARA SI SECUNDARA GRATUITA
- 4.2. ACCES EGAL LA EDUCATIE TIMPURIE DE CALITATE
- 4.3. ACCES LA INVATAMANT TEHNIC, VOCATIONAL SI SUPERIOR
- 4.4. CRESTEREA NUMARULUI DE PERSOANE CU STUDII
- 4.5. ELIMINAREA TUTUROR FORMELOR DE DISCRIMINARE DIN EDUCATIE
- 4.6. ALFABETIZARE SI CUNOSTINTE DE ARITMETICA ELEMENTARA PENTRU TOTI
- 4.7. EDUCATIE PENTRU VIATA SUSTENABILA SI CIVICA
Accesul tuturor fetelor si baietilor, gratuit pana la absolvire, la invatamant primar si secundar echitabil si de calitate, care sa conduca la rezultate relevante si eficiente.
Accesul tuturor fetelor si baietilor, in copilaria mica, la programe de ingrijire si educatie prescolara de calitate, astfel incat sa fie pregatiti pentru invatamantul primar.
Accesul egal al tuturor femeilor si barbatilor la educatie tehnica, vocationala si tertiara, inclusiv universitara, de calitate, la preturi accesibile.
Cresterea substantiala a numarului de tineri si adulti care detin competente relevante, inclusiv competente tehnice si vocationale, care sa faciliteze angajarea, crearea de locuri de munca decente si antreprenoriatul.
Eliminarea disparitatilor intre sexe in educatie si asigurarea accesului egal la toate nivelurile de invatamant si formare profesionala a persoanelor vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilitati, a minoritatilor si a copiilor aflati in situatii vulnerabile.
Toti tinerii si o proportie substantiala a adultilor, atat barbati, cat si femei, dispun de competente de baza, precum alfabetizarea si aritmetica elementara.
Toti elevii dobandesc cunostintele si competentele necesare pentru dezvoltare durabila: stil de viata sustenabil, drepturile omului, egalitate de gen, promovarea unei culturi a pacii si non-violentei, cetatenie globala, aprecierea culturii si a diversitatii culturale.
Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?
Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:
- exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
- lectii invatate, experienta si know-how
- propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea educatiei de calitate in Romania.
Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.
Tinte ale autoritatilor publice:
Modernizarea si constructia de unitati de invatamant cu grija pentru copii, fete si baieti deopotriva, inclusiv pentru cei cu disbilitati, si asigurarea unui climat sigur, non-violent, incluziv si propice invatarii pentru toti.
Extinderea substantiala pana in 2020 a numarului de burse disponibile pentru tarile in curs de dezvoltare, in special pentru tarile cel mai putin dezvoltate, pentru studii superioare, pregatire vocationala, tehnologia informatiilor si comunicare, studii ternice, inginerie si programe stiintifice, in tari dezvoltate sau alte state in curs de dezvoltare, precum Romania.
Cresterea substantiala a ofertei de cadre didactice calificate, inclusiv prin cooperare internationala pentru pregatirea profesorilor din tari in curs de dezvoltare, in special din statele cel mai putin dezvoltate.
Despre Coalitia CRS
Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:
- sectorul guvernamental-administrativ,
- mediul de afaceri,
- sistemul academic,
- organizatiile neguvernamentale si
- cetateni,
pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.