fbpx

Enter your keyword

post

După peste zece ani de dezvoltare, a fost inaugurat Institutul de Cercetării Avansate de Mediu la Timișoara

După peste zece ani de dezvoltare, a fost inaugurat Institutul de Cercetării Avansate de Mediu la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat luni Institutul de Cercetări Avansate de Mediu – ICAM, instituție de cercetare la standarde internaționale, cu laboratoare de cercetare – dezvoltare cu echipamentele de ultimă generație în valoare de peste 100.000 de euro.

Specialiști în domeniu biologiei, fizicii, matematicii și informaticii sau științele mediului vor colabora cu cercetători străini pentru proiecte internaționale care vor pune Timișoara pe harta celor mai cunoscute institute de cercetare din Europa.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „După mai mult de zece ani de dezvoltare a proiectului și de accesare succesivă a mai multor surse de co-finanțare, un vis devine realitate azi, prin încheierea proiectului și înființarea Institutului de Cercetări Avansate de Mediu. Îi felicit pe toți managerii sectoriali implicați în edificarea acestui nou și remarcabil reper al cercetării românești, care se integrează prin viziune și amplitudine multidisciplinară în spațiul european al educației și cercetării.”

Obiectivele specifice ale proiectului:

  1. Crearea a minim 66 de laboratoare de cercetare – dezvoltare;
  2. Achiziționarea a minim 14 echipamente de CD de peste 100.000 euro (TVA inclus);
  3. Achiziționarea a minim 150 echipamente de CD;
  4. Finalizarea investiției și crearea a minim 2500 +/- 10% mp de laboratoare moderne;
  5. Implicarea în minim două proiecte internaționale;
  6. Angajarea a minim 20 de cercetători noi și transferarea în ICAM a minim 10 cercetători din UVT.

Proiectul amplu a fost implementat cu sprijinul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul Operațional Competivitate 2014 – 2020.

Universitatea de Vest Timișoara a încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, și cu Ministerul Cercetării și Inovării, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea totală a proiectului este de 37.504.626 lei. Finanțarea nerambursabilă este de 28.466.129 lei, din care finanțarea nerambursabilă din FEDR este de 24.196.209 lei, la care se adaugă cea din bugetul național în valoare de 4.269.919 lei. Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regional prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.