Donează 2 euro lunar prin SMS și susține Fundația pentru Copii Ronald McDonald
În 65 de țări și regiuni din întreaga lume, Fundațiile pentru Copii Ronald McDonald oferă îngrijire bazată pe familie (family centered care) părinților cu copii bolnavi care călătoresc distanțe foarte mari și depun eforturi uriașe pentru a avea acces la tratamente și îngrijiri adecvate. În cele peste 375 de Case Ronald McDonald existente la nivel global ajung în fiecare an milioane de copii și familiile lor.
Fundația este prezentă în România de 23 de ani și are ca principală activitate susținerea Caselor Ronald McDonald din București și din Timișoara. Cele două Case au găzduit până în prezent aproape 21.000 de părinți pe durata internării copiilor. În următoarele 3 luni, Fundația își propune să demareze construcția celei de-a treia Case, la Iași, în curtea spitalului Sfânta Maria. Casa va fi un proiect unic în zona Moldovei, care va asigura cazare pentru încă 800 de persoane în fiecare an și către construcția căruia vor fi alocate o mare parte dintre fondurile disponibile.
Casa Ronald McDonald din București a fost inaugurată în 16 noiembrie 2003, în curtea spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. În cele 16 camere, peste 11.100 de părinți și copii veniți din toate colțurile țării la tratament au găsit sprijin și alinare. Fundația a finalizat anul trecut proiectul de remodelare completă și extindere a Casei din Timișoara, care are capacitatea de a oferi anual peste 5.000 de nopți de cazare gratuită familiilor vulnerabile. În lunile aprilie și mai 2020, când întreaga țară se afla sub restricții din motive sanitare, cele două Case au servit drept adăpost pentru personalul medical activ din spitalele Grigore Alexandrescu din București și Louis Țurcanu din Timișoara.
Casa Ronald McDonald Iași va fi construită în 2021 în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași și va fi casa departe de casă pentru familiile ai căror copii au nevoie de spitalizare pe termen lung, familii cu posibilități materiale reduse sau modeste, ce vin din afara localității, din toată zona Moldovei. Casa va avea 19 camere, un loc comun de joacă, bucătărie, living și alte spații în care familiile vor putea socializa, se vor putea conecta, vor beneficia de suport și consiliere. În Casă, părinții se vor putea odihni, vor primi o masă caldă, vor putea găti pentru ei și pentru copii, alături de ceilalți copii sau de alte rude.
Aici familiile vor avea parte de un întreg sistem de sprijin atât în ceilalți părinți, cât și în echipa Casei. Aflați la doi pași de spital, cu zero costuri de cazare, transport sau ocazional de masă, părinții vor avea șansa să își direcționeze energia și resursele către îngrijirea micului pacient. În Casă, în spațiul comun destinat interacțiunii și socializării, se vor desfășura ateliere și programe educaționale pentru copiii care, în timpul spitalizării, sunt excluși din participarea la actul de învățare din școli. De asemenea, în fiecare an, peste 800 de părinți vor beneficia de peste 5.000 de nopti de cazare gratuite și mii de mese calde. Familiile vor avea astfel posibilitatea de a-și direcționa toate resursele către problema de sănătate a copiilor și vor putea rămâne fizic lângă ei în lupta cu boala.
Proiectele Caselor Ronald McDonald sunt dezvoltate cu sprijinul unor parteneriate strategice de lungă durată. În plan secundar, Fundația susține spitalele de copii din toată țara prin dotări successive cu aparatură medicală, echipamente, consumabile sau lucrări necesare desfășurării actului medical în condiții optime. Colaborarea, dialogul și construirea unei comunități sustenabile ce contribuie constant la un bine comun ne sprijină în atingerea obiectivelor noastre. Pentru noi, unele dintre aceste obiective sunt: creșterea accesului la servicii de sănătate pentru toți copiii care necesită internări și tratamente de lungă durată și asigurarea unei case departe de casă pentru familiile lor, astfel încât părinții să poată rămâne alături de copii atunci când aceștia au cea mai mare nevoie de ei; crearea de condiții mai bune pentru copiii bolnavi și familiile lor prin implementarea conceptului de family centered care; dezvoltarea competențelor sociale în comunitate; creșterea spiritului civic; crearea unei rețele de actori relevanți din comunitate ce pot genera solidaritate, implicare și dezvoltarea sustenabilă de parteneriate noi pe axa de sănătate, pentru a oferi suport, apartenență, incluziune.
Începând din luna noiembrie, poți face donații lunare recurente în valoare de 2 euro printr-un SMS la numărul scurt 8845, cu textul FAMILIE. În plus, online, pe site-ul fundației www.rmhc.ro/doneaza, poate fi donată orice sumă, existând opțiunea de a alege susținere lunară.
Despre Fundația pentru Copii Ronald McDonald
Fundația pentru Copii Ronald McDonald a fost înființată în 1998 și este principalul donator pentru cele două Case Ronald McDonald din Timișoara și din București care găzduiesc gratuit familiile copiilor spitalizați pe durata tratamentelor medicale îndelungate. În total, aproape 21.000 de părinți și copii au fost primiți în aceste „Case departe de casă”.
De asemenea, începând cu anul 2017 Fundația este coordonată de un consiliu director, din care fac parte:
Dna. Amalia Nastase, Founder & CEO Amalia Năstase Communications
Dl. Ștefan Iordache, Chief Operating Officer Publicis One Romania
Dr. Alin Popescu, Medic specialist de medicină sportivă
Dl Valentin Truță, General Counsel Hili Ventures
Dl. Martin Xuereb, Chairman Ronald McDonald House Charities Malta