Enter your keyword

post

Doisprezece copii se vor muta în cea de-a 111-a casă construită de Hope and Homes for Children

Doisprezece copii urmează să se mute curând în cea de-a 111-a casă construită de Hope and Homes for Children până acum, la nivel național, în procesul de dezinstituționalizare pe care Fundația l-a început în urmă cu peste 20 de ani.

Prin mutarea din orfelinate în case de tip familial, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Un spațiu de locuit mult mai cald și personal, acces la bucătărie, un spațiu comun (sufrageria de acasă) și numărul mult mai mic de copii care trăiesc împreună – sunt premisele unui Acasă pe care copiii care trăiesc în orfelinate nu îl cunosc vreodată.

În casa de tip familial din sectorul 4 se vor muta copii cu nevoi speciale medii și ușoare, iar odată cu mutarea lor, se închide și ultimul centru de plasament din sectorul 4, București. Casele de tip familial sunt ultima alternativă de locuire pentru copiii pe care îi scoatem din orfelinate și pentru care nu se găsesc soluții de reintegrare în familia naturală sau extinsă, trecere în grija unui asistent maternal sau adopție. În septembrie, 2020, peste 3700 de copii încă trăiau în orfelinate, în România.

Până acum am contribuit la închiderea a 60 de instituții de tip vechi și ne-am propus ca până în 2027 să închidem toate orfelinatele din România. Pentru că traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și de violență. Copiii care cresc în instituții manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitive. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial.

Noi, cel de la Hope and Hopes for Children, visăm la o lume în care niciun copil nu va trebui să trăiască trauma instituționalizării. Din anul 1998, contribuim continuu la reforma sistemului de protecție a copilului din România. Am ajutat până acum peste 6500 de copii să iasă din orfelinate, iar alți 400 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere. Viziunea noastră nu se oprește însă aici, pentru că, odată ce scoatem copiii din orfelinate și identificăm cele mai bune soluții pentru ei, alții nu trebuie să le ia locul.

Prevenirea separării copilului de familie este așadar un alt pilon de intervenții important în strategia noastră, iar cheia este să susținem cât mai multe familii care se luptă cu sărăcia, să treacă peste momentele extreme, când singura soluție pentru copii rămâne instituționalizarea. Continuăm să intervenim, pentru că sărăcia extremă nu trebuie să separe copiii de familie, când cei mici nu mai sunt în siguranță acasă: suferă de foame, de frig, igiena este precară, nu are acces la educație sau la apă curentă sau electricitate. Până acum, am susținut peste 36.000 de copii să rămână alături de părinți și să nu ajungă în orfelinate.

Hope and Homes for Children este membru activ al grupului de lucru Romania Solidara din cadrul Coalitiei Romania Sustenabila.
banner CRS stiri