Directorii executivi sunt pregătiți să finanțeze tranziția către sustenabilitate, arată cel mai recent sondaj global realizat pentru Google Cloud
Mulți directori prioritizează sustenabilitatea în cadrul companiilor lor. Ei spun că sunt dispuși să facă demersurile necesare pentru practici mai sustenabile. În ciuda motivației lor, însă, măsurile reale și de impact lipsesc.
Aceasta este o constatare a unui sondaj global pe 1.491 de directori din 16 piețe realizat de The Harris Poll pentru Google Cloud.
Pe scurt:
În cadrul studiului, liderii de afaceri au exprimat un sentiment puternic că firmele lor ar trebui să investească în eforturi în zona sustenabilității, însă s-au confruntat cu reale provocări în momentul în care au încercat să atingă sustenabilitatea în mod autentic.
Directorii au mai spus că sunt interesați să investească mai mult în programe de sustenabilitate şi tehnologie decât în orice alt domeniu anul acesta, deși mărturisesc că nu sunt foarte siguri de unde să înceapă în această călătorie.
În ciuda celor mai bune intenții, încrederea executivului în eforturile de sustenabilitate poate fi plasată eronat. Problema pare a fi legată de obiective și măsurare.
Mai mult de jumătate dintre directori au spus că compania poate supraestima eforturile de sustenabilitate ale acesteia, o practică cunoscută sub numele de greenwashing. Aproximativ două treimi au spus că se întreabă cât de autentice sunt, de fapt, initiativele lor de sustenabilitate.
Directorii cred, de asemenea, că inovația tehnologică va fi de impact asupra creșterii sustenabilității organizației lor și asupra creșterii sustenabilității planetei, în general.
În schimb, ei cred că o lipsă de investiții în tehnologie și în educația privind problemele de sustenabilitate, sunt cele mai mari bariere în calea unei schimbări pozitive.
Context:
Sustenabilitatea și impactul asupra mediului au ajuns în prim-plan pentru directorii din întreaga lume.
Incendiile cauzate de climă, un număr tot mai mare de furtuni masive și valurile de căldură mortale au trezit lumea corporativă la realitățile dure ale planetei noastre. În cadrul sondajului, 89% dintre respondenți au fost de acord cu declarația „Mi-am dat seama că îmi pasă mai mult de sustenabilitate decât înainte”, în ultimele 12 luni.
Reglementările de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au fost o prioritate de top – și în creștere – pentru directorii din sondaj (64%), la egalitate cu evoluția sau ajustarea modelelor de afaceri (63%).
66% din directorii companiilor cu peste 10 miliarde de dolari în venituri anuale au spus că rezultatele ESG reprezintă o prioritate. Companiile în creștere investesc în mod similar, 74% din ele facând din ESG una dintre prioritățile lor de bază pentru anul 2022.
Autenticitatea și măsurarea impactului proiectelor de sustenabilitate
Comunicarea autentică în implementarea programelor de sustenabilitate poate fi o provocare. Peste jumătate (58%) dintre directori spun că organizația este vinovată de greenwashing — transmiterea unei impresii false sau oferirea de informații înșelătoare, cum că produsele sau practicile unei companii sunt mai ecologice decât în realitate.
Acest lucru este valabil mai ales în America de Nord, unde 72% dintre respondenți cred că organizația lor și-a exagerat eforturile de sustenabilitate. Per total, 66% au pus la îndoială cât de autentice sunt unele dintre initiativele de sustenabilita ale organizațiilor lor.
Adevărul este că există o oarecare confuzie despre cum să îndrepți busola spre sustenabilitate. Directorii ar avea mai mare claritate și transparență referitor la impactul inițiativelor lor sustenabile asupra companiei, dar și a mediului, dacă ar avea unelte mai bune și tehnologia necesară pentru a măsura acest impact.
Tehnologia este cheia
74% dintre directori sunt de acord cu faptul că sustenabilitatea poate conduce la transformări puternice de afaceri. Pentru a realiza aceasta, companiile au nevoie de soluții tehnologice – cloud, AI/ML, imagini prin satelit, analiză de date.
91% din respondenţii au fost de acord că tehnologia va face posibil ca organizația să fie mai sustenabilă. Tehnologia (62%) și sustenabilitatea (55%) sunt primele două domenii unde directorii intenționează să crească investițiile în 2022.
Pentru mai multe detalii, vă invităm să studiați raportul complet oferit de Google, aici.