Enter your keyword

post

Sustainability Talks #22 „Orase si comunitati sustenabile”

Sustainability Talks #22 „Orase si comunitati sustenabile”

Am organizat marti, 7 mai 2019, dezbaterea cu tema „Orase si comunitati sustenabile”.

Invitati au fost Oana-Maria Bogdan, arhitect, Bogdan & Van Broeck Architects, Alex Glod, Storyteller & Senior Trainer, Gratian Mihailescu, Fondator UrbanizeHub si Dragos Tuta, initiator al Ambasadei Sustenabilitatii in Romania. Discutiile au fost moderate de Liviu Mihaiu, presedintele asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

 

Dragos Tuta: Trebuie sa urmarim colaborarea dincolo de granitele nationale si sa cautam solutii impreuna

Dragos Tuta a deschis evenimentul vorbind despre cifrele care stau in spatele tintelor stabilite de ONU pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabila 11 – „Orase si comunitati sustenabile”:

„Ambasada Sustenabilitatii are ca obiectiv principal crearea si dezvoltarea unei comunitati care sa colaboreze pe termen lung pentru o Romanie mai sustenabila. (…) Noi, la Ambasada Sustenabilitatii, avem o coloana vertebrala formata din cele 17 Obiective de Dezvoltare Sustenabila promovate de ONU din 2015 si care au ca finalitate anul 2030. Obiectivul 11 se numeste <Orase si comunitati sustenabile> si este unul dintre cele mai important si mai dezbatute obiective din cele 17.

„Jumatate din omenire, 3.5 miliarde de persoane, traieste in orase si se estimeaza ca, pana in 2030, peste 5 miliarde de persoane vor locui in orase. 95% din expansiunea urbana in deceniul urmator va avea loc in tarile in curs de dezvoltare. 883 de milioane de oameni traiesc in mahalale, majoritatea in Asia de Est si de Sud-Est (…) Desi orasele lumii ocupa 3% din suprafata geografica a Pamantului ele genereaza intre 60-80% din consumul de energie al intregii planete si 75% din emisiile de carbon”.

Liviu Mihaiu a atras atentia asupra problemelor oraselor din Romania, punctand aici ca peste 10.000 de oameni mor anual din cauza aerului poluat din Bucuresti, si i-a rugat pe invitati sa raspunda intrebarii „ce inseamna un oras sustenabil”.

Oana-Maria Bogdan: Un oras sustenabil este un oras planificat inteligent

Planificarea pe termen lung si indrumarea unui specialist urban sunt doua aspecte foarte importante pentru crearea unui oras sustenabil, a transmis Oana-Maria Bogdan.

„Un oras ideal este un oras in care nu vorbim despre sustenabilitate, ci o punem in aplicare, un mod de a face lucrurile. Orasul Curitiba, din Brazilia, a avut norocul ca in anii ’70 sa isi aleaga un primar arhitect. Un oras e o multitudine de sisteme complexe si nu trebuie ca primarul sa fie arhitect, e suficient sa aiba mana dreapta un specialist in urbanism. Tuturor ne place Barcelona. Primarul din Barcelona are, de decenii, ca mana dreapta un urbanist, deci se consulta si se sfatuiesc in acest sens. In Brazilia, arhitectul a propus un sistem de transport integrat, gandit la viteza de miscare a oamenilor, a crescut numarul de spatii verzi – a ajuns la 50 mp pe cap de locuitor si a investit in programe de educatie. Toate aceste lucruri au fost facute impreuna, orasul a devenit un organism”.
Procesul de planificare trebuie sa includa zonele metropolitane, indiferent de schimbarile politice ce au loc la conducerea orasului.

„In prezent se spune ca viitorul este urban, dar nu este asa. Un oras fara ce se intampla in jur nu are cum sa functioneze, iar un lucru foarte important il reprezinta zona metropolitana a Bucurestiului. Numai asa putem sa rezolvam problemele Bucurestiului, sa rezolvam ambuteiajele, probleme generate in mare parte de oamenii care locuiesc in afara Bucurestiului, pentru ca acolo au gasit mai multa calitate pe care o cauta si vin in fiecare zi in centru.

Un oras sustenabil este un oras planificat inteligent. (…) Planificarea pe termen lung intra in conflict cu politicul. Vad asta si in Belgia, unde sunt arhitect: cum depunem un proiect, aprobarea lui depinde de mandatul primarului respectiv. Asa este in politica peste tot. Insa exista o serie de masuri pe care le iei astazi ca sa eviti cheltuieli pe viitor, orice politician ar trebui sa aplice asta”.

Gratian Mihailescu: La noi, lumea cand se gandeste la orase se gandeste la primari corupti. Vrem sa schimbam mentalitatea

Traficul si coruptia reprezinta cele mai grave probleme pe care le are capitala, a declarat Gratian Mihailescu:

„Problema cea mai stringenta este aceea ca Bucurestiul are cel mai aglomerat trafic din lume. Cand compari asta cu orase din Asia, iti dai seama ca ai o problema reala. (…) Vorbim de mobilitate urbana alternativa, de investitii in transport. De exemplu, autobuzele Otokar au costat mai mult decat autobuzele electrice din Cluj. Nu putem compara Bucurestiul cu Clujul sau Oradea, pentru ca Bucurestiul are peste 2 milioane si ceva de locuitori si un PIB mai mare decat Roma, deci bani exista. Si se pot lua masuri legate de poluare, de transportul public in comun sau legate de mobilitate urbana alternative. (…) La noi, lumea cand se gandeste la orase se gandeste la primari corupti. Noi incercam sa cream o cultura urbana, sa schimbam mentalitatea aceasta”.

Alex Glod: Orice oras din Romania este o reflectie a oamenilor care traiesc in el. Avem nevoie de lideri urbani

Intrebat care ar fi prima masura pe care lua-o daca s-ar afla in postura de primar, Alex Glod a evidentiat problema implicarii active si a educatiei cetatenilor.

„E utopic sa spunem ca un primar nou ar putea rezolva toate problemele. Orice oras din Romania este o reflectie a oamenilor care traiesc in el. Orasul suntem noi si noi, in momentul de fata am ajuns unde am ajuns pentru ca nu avem o populatie activa. O prima mare investitie pe care as face-o eu, desi nu e asta treaba primarului, ar fi in educatie si in implicarea activa a cetatenilor. Viitorul pe care il vad eu este un oras participativ, unde pui bugete la dispozitia oamenilor in functie de cum isi vad ei cartierul. (…) Avem nevoie de lideri urbani. (…) Chiar daca gasim oamenii potriviti, daca populatia nu este activa nu o sa ajungem intr-un punct de dezvoltare si aici cred ca rolul nostru de comunitate este sa ne punem problema cum putem activa oamenii din jurul nostru. Noi suntem invatati din scoala sa nu deranjam status-quo-ul, sa nu venim cu idei, sa nu facem deranj”.

Discutiile s-au desfasurat in cadrul celei de-a XXII-a editii a intalnirilor CSR Think Tank initiate si gazduite de Ambasada Sustenabilitatii inca din 2016. La dezbatere au participat peste 40 de lideri de opinie ai mediului privat, societatii civile, mediului academic si institutii publice din Romania.

Data7 mai 2019
Ora19:00 - 22:00
OrganizatorAmbasada Sustenabilitatii
Participanti46
AdresaStr. Sperantei nr. 42, sector 2
Video integralDisponibil aici
Album fotoDisponibil aici

Obiectivele de Dezvoltare Durabila abordate pe parcursul dezbaterii:

10x10_SDG icons-individual-ENG-cmyk copy

Widget not in any sidebars

Unde ne gasesti: 

Galerie Foto