Enter your keyword

post

Da, viitorul a început!

Da, viitorul a început!

Da, viitorul a început!

Vorbind despre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite care stau la baza activității noastre, despre sustenabilitatea și responsabilitatea socială ale mediului de afaceri, instituțiilor publice, organizațiilor non-guvernamentale și ale fiecărui om în parte, afirmam public, în urmă cu două luni, în numele Ambasadei Sustenabilității în România, că viitorul a început. A fost un mod de-a spune că realitatea reclamă întoarcerea grabnică la un set de valori esențiale care au ca numitor comun moralitatea, fără de care nu se va mai putea merge înainte. Făcusem această proiecție oarecum vizionară, dar profund sinceră și realistă, fără să știu exact ”cine” va grăbi lucrurile în acest sens și, mai ales, cum.

Criza creată de pandemia COVID-19 a scos la suprafață un cumul de crize, despre care cu toții știam câte ceva, dar prea puțini aveam adevărata lor dimensiune. Fie că vorbim despre sistemul sanitar și sănătatea publică, despre industrie, inovație și transport, despre consum și producție responsabile, despre educația de calitate, despre sărăcie, despre muncă decentă și creștere economică, despre orașe și comunități durabile, despre calitatea mediului, despre pace, justiție și instituții puternice sau oricare alt domeniu care privește corpul social românesc, cele mai multe au funcționat pe sistemul ”merge și-așa!”.

Această criză, care poartă cu sine toate celelalte crize, ne dă o lecție usturătoare, dar necesară și obligatorie: ”iată care este prețul amatorismului, al corupției, al incompetenței, al nepăsării, al ignoranței!” Un lucru e limpede: de aici încolo nu va mai ”merge și-așa!”  

Se vorbește despre o schimbare a paradigmei vieții noastre. Nu știu dacă va fi așa, cât de profundă va fi această schimbare și dacă suntem conștienți că viața ne obligă s-o facem. Așa cum nu știu dacă măcar acum vom fi înțeles că în locul păgubosului sistem clientelaro-incompentent trebuie să punem oameni bine pregătiți, dispuși să-și asume mai întâi o igienizare morală a locurilor și apoi o construcție durabilă.

De aici încolo va trebui să colaborăm mai mult, să găsim soluții împreună, să punem la un loc și resurse umane și materiale care să susțină în mod responsabil viitorul.  

Vestea bună este că în această situație sumbră au ieșit la lumină și chipurile oamenilor  și ale companiilor și ONG-urilor responsabile care s-au mobilizat exemplar pentru a stinge ”flăcările” care ne-au cuprins casa (țara), făcând donații în bani, materiale sau servicii.

Vestea rea este că unii au avut cinismul de-a specula oamenii prin majorări nejustificate de prețuri la produse și servicii.

Cei din urmă își vor găsi cu greu sau deloc locul în viitorul care a început!

Dragoș Tuță,

Președinte Ambasada Sustenabilității în România