Enter your keyword

post

Cum putem face ca locuințele noastre să fie mai eficiente energetic și mai sănătoase

Calitatea mediului interior (IEQ) din clădiri cuprinde patru aspecte principale, și-anume calitatea aerului din interior, confortul termic, lumina și confortul acustic, iar toate acestea sunt importante pentru o calitate mai bună a vieții, conform reprezentanților proiectului România Eficientă.

Foto: România Eficientă

Aspectele care formează ideea de calitate a mediului interior depind în mare măsură și de caracteristicile sistemelor de ventilație, încălzire, răcire și umbrire solară ale clădirii.

Astfel, sursa de lumină a locuinței modul în care e încălzită sau răcită, ori chiar mobilată ne pot afecta atât sănătatea, cât și productivitatea, un aspect important atunci când lucrăm sau învățăm acasă.

Subiectul este unul important în contextul în care oamenii petrec, în medie, circa 90% din timp în interiorul clădirilor, ceea ce le influențează în mod pozitiv sau negativ starea de sănătate.

Reprezentanții România Eficientă – un proiect al Energy Policy Group și OMV Petrom – consideră creșterea confortului și a calității mediului interior drept un factor vital pentru reducerea bolilor asociate cu traiul în locuințe inadecvate, precum cele insuficient ventilate.

Așadar, dincolo de creșterea eficienței energetice, strategiile de renovare ar trebui să ia în calcul îmbunătățirea calității mediului interior din clădiri, prin asigurarea unor niveluri adecvate de lumină, acustică, ventilație, confort termic și calitate a aerului interior, pentru a spori starea de bine, sănătatea și productivitatea ocupanților”, se arată într-un comunicat oficial. 

Pentru un aer mai sănătos în interiorul locuinței, România Eficientă o bună ventilare a locuinței pentru a elimina toxinele strânse în interior și a aduce aer proaspăt în casă. Totodată, se recomandă alegerea unui mobilier non-toxic, care nu conține compuși volatili organici.

De cealaltă parte, pentru un confort termic și acustic mai mare se recomandă: investiții în termoizolații, îmbunătățirea ventilației și a fluxului de aer, instalarea de jaluzele exterioare și plantarea unor copaci lângă locuință. 

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.