Enter your keyword

post

Cum poți lupta cu risipa alimentară: Spania vrea să impună amenzi pentru magazine și să încurajeze populația să ia mâncarea „la pachet”

Magazinele din Spania ar putea primi amenzi semnificative pentru mâncarea pe care ajung să o arunce la gunoi, iar restaurantele și barurile ar putea fi obligate să le ofere clienților opțiunea de a-și lua mâncarea rămasă „la pachet”, conform unei propuneri legislative din Spania, potrivit The Guardian.

Foto: Jasmin Sessler/Unsplash

Propunerea a fost adoptată de guvernul spaniol și are menirea de a elimina o parte dintre cele 1.300 de tone de mâncare ce ajunge aruncată la gunoi în Spania în fiecare an, după cum a explicat Luis Planas, ministrul Agriculturii.

Concret, risipa alimentară se ridică în medie la 31 de kilograme per cap de locuitor. Propunerea se îndreaptă acum spre Parlament pentru a fi votată, iar guvernul spaniol speră că aceasta va intra în vigoare din 2023. Trebuie menționat că Spania și Italia au luat măsuri similare.

Propunerea legislativă include și măsuri prin care magazinele și restaurantele ar fi obligate să llucreze cu organizațiile și băncile de alimente prezente în comunitățile unde activează pentru a limita risipa.

Companiile medii și mari implicate în lanțul de aprovizionare vor fi nevoite să gândească strategii pentru a preveni risipa, prioritatea fiind aceea de a dona alimentele înainte ca acestea să expire.

În cazul fructelor care nu mai pot fi vândute drept proaspete, noua lege sugerează ca acestea să ajungă cât mai repede spre procesare pentru a deveni gem sau suc. Dacă nu se poate, acestea pot ajunge utilizate în hrana animalelor sau către producția de fertilizatori și biocombustibili.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.