Enter your keyword

post

Comisia Europeană lansează primul pachet legislativ pentru economia circulară în 2022

Comisia Europeană a lansat primul său pachet privind economia circulară în 2022. Acesta este un moment cheie pentru tranziția către un viitor neutru din punct de vedere climatic și circular. Pachetul include o legislație  care are ca scop accelerarea transformării către o economie circulară europeană, inclusiv proiectarea ecologică anticipată pe scară largă pentru reglementarea produselor durabile (ESPR).

Martin Porter, Senior strategic Advisor, Corporate Leaders Group Europe (CLG Europe) & Director Executiv, CISL Bruxelles a declarat:

„Lansarea acestui set de măsuri privind economia circulară este un moment important. În contextul războiului din Ucraina, este esențial să ne accelerăm mișcarea spre o economie circulară, reducând dependența geopolitică de Rusia printr-o mai mare autosuficiență, protejând în același timp planeta noastră. Reglementarea privind proiectarea ecologică pentru produse durabile trebuie să fie ambițioasă în ceea ce privește obiectivele sale de a realiza acordul verde european și coerentă în cadrul inițiativelor industriale și climatice mai ample ale UE, pentru a oferi certitudinea că întreprinderile trebuie să își extindă acțiunile.”

Acest pachet vine într-un context geopolitic complex: invazia rusă a Ucrainei. Pe măsură ce Europa se confruntă cu acest punct de cotitură, aceasta trebuie să formeze o abordare unitară în întreaga UE, într-un moment  în care creșterea prețurilor energiei  a dus la creșterea complexității politicilor climatice și sustenabile ale UE.

O economie circulară ne permite să reducem nevoia  de combustibili fosili. Totodată, ne permite să trăim mai bine, reducând importurile de materii prime. O circularitate mai mare  ar însemna, de asemenea, crearea unui model durabil pentru planeta noastră, înainte de a fi prea târziu. În acest sens, accelerarea tranziției către o economie circulară europeană este necesară .

De ce este nevoie de o economie circulară europeană

Până în 2050, populația globală va consuma resurse  de trei ori mai  mult decât capacitatea de refacere a  Pământului. Consumul global de materiale precum combustibilii fosili, metalele și mineralele, este de așteptat să se dubleze până în 2060, în timp ce producția anuală de deșeuri va crește cu 70% până în 2050. Producția, consumul și deșeurile produselor sunt responsabile pentru multe tipuri de poluare, inclusiv aproximativ 40% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES). Păstrarea materialelor în economie cât mai mult timp posibil prin mai multe reutilizări, reciclare și design circular, pe lângă o mai mare eficiență a resurselor, sunt esențiale pentru evitarea supraconsumului și a deșeurilor, pentru sprijinirea independenței resurselor și a durabilității în Europa, dar și la nivel global.

Trecerea la o economie circulară și neutră climatic oferă o oportunitate extraordinară de competitivitate pe termen lung a industriei europene, asigurându-se că întreprinderile își mențin competitivitatea în contextul tranziției pentru a atinge obiectivul zero net până în 2050.

O  economie neutră climatic, circulară și competitivă necesită schimbări în modul de producție și de consum al produselor. Pentru a îndeplini obiectivele UE în materie de climă,  tranziția ecologică a sectoarelor industriale cu consum mare de energie  este esențială.

Planul de acțiune pentru economia circulară din martie 2020  este unul dintre principalele elemente ale Acordului Verde. Acesta stabilește numeroase inițiative de-a lungul întregului ciclu de viață al produselor, cu intenția de a atinge obiectivele  climatice ale UE, de a reduce presiunea asupra resurselor naturale și de a opri pierderea biodiversității.

Proiectarea ecologică pentru reglementarea produselor durabile (ESPR)

Regulamentul privind proiectarea ecologică pentru produse durabile (ESPR) are ca scop reducerea deșeurilor și crearea de produse fabricate sau vândute în Europa, adecvate pentru o economie circulară, neutră climatic și, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Regulamentul este esențial pentru îndeplinirea angajamentelor climatice ale UE,  garantând în același timp competitivitatea industriei europene pe termen lung.

Absența unor politici care să abordeze problema carbonului încorporat sau a înlocuirii combustibililor fosili virgini în produse, precum și stimulentele oferite industriei combustibililor fosili, au îngreunat costurile tehnologiilor inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon și cele ale materiilor prime intermediare. Va fi introdus un pașaport pentru produse digitale (DPP), care va ajuta consumatorii și companiile să aleagă în cunoștință de cauză, să faciliteze reparațiile și reciclarea, îmbunătățind totodată și transparența.

Punctele cheie ale ESPR către  tranziția eficientă și coerentă spre o economie mai circulară

Să aibă obiective ambițioase cu privire la realizarea Acordului Verde

Crearea unui cadru politic progresiv bazat pe durabilitate competitivă

Îmbunătățirea transparenței cu privire la sustenabilitatea produselor

Să sprijine inovarea și să fie valabilă pe termen lung

Asigurarea coerenței politicilor inițiativelor industriale și climatice ale UE

ESPR acoperă o serie de domenii industriale, printre care se numără industria materialelor de construcții și industria textilă. Mai multe detalii despre reglementări pentru aceste două arii de producție, în raportul CLG Europe aici.

Despre apartenența ASR la rețeaua Business Networks for a Climate Neutral Europe – În luna mai 2021, Ambasada Sustenabilității în România (ASR) s-a alăturat rețelei informale The European Business Networks for a Climate Neutral Europe, coordonate de către Corporate Leaders Group Europe, o inițiativă Cambridge Institute for Sustainable Leadership. Grupul reunește rețele naționale din 11 state membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a disemina informații despre dezvoltarea politicilor naționale și europene, dar și pentru a coopera în cadrul unei game de activități menite să contribuie la tranziția către o economie mai verde, în toate sectoarele.