fbpx

Enter your keyword

post

Comisia Europeană a lansat consultări cu privire la noul cadru european pentru monitorizarea pădurilor

Comisia Europeană a lansat consultări cu privire la noul cadru european pentru monitorizarea pădurilor

Comisia Europeană a lansat săptămâna aceasta o consultare publică online cu privire la viitoarea propunere legislativă referitoare la un nou cadru european pentru monitorizarea pădurilor și planurile strategice în acest sens, în linie cu „Strategia UE pentru păduri 2030”, conform unui comunicat de presă.

Foto: Adam Vradenburg/Unsplash

Prin noua legislație se urmărește elaborarea unui cadru de observare a pădurilor la nivelul blocului european, cu scopul de a oferi acces liber la informații detaliate, exacte, periodice și în timp util cu privire la starea și gestionarea pădurilor din UE.

Pădurile noastre sunt supuse unei presiuni enorme. Cu toții am fost martori ai incendiilor de vegetație din această vară și, pe lângă schimbările climatice, pădurile suferă și din cauza pierderii biodiversității, a utilizării sporite a terenurilor, a dăunătorilor și a intensificării exploatării forestiere. Însă ele joacă un rol esențial și în răspunsul la aceste provocări”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit.

Informațiile colectate prin observarea pădurilor ar trebui să conducă la un proces decizional bazat mai mult pe date, acesta fiind un element esențial pentru sporirea încrederii publicului în ceea ce privește gestionarea pădurilor reducerea exploatării forestiere ilegale, stimularea și recompensarea unei gestionări mai durabile a pădurilor și sprijinirea adaptării pădurilor la schimbările climatice, după cum arată sursa citată.

Noua inițiativă privind monitorizarea pădurilor și planurile strategice va asigura disponibilitatea la timp a unor informații exacte cu privire la pădurile din UE, astfel încât factorii de decizie, silvicultorii și administratorii de terenuri să poată lua măsuri rapide și decisive ca răspuns la noile presiuni asupra pădurilor”, a mai spus comisarul european. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.