fbpx

Enter your keyword

post

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit Awards premiază tinerii și IMM-urile ce propun soluții practice la provocările climatice

Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, susține și premiază soluții inovatoare și transformatoare din Europa Centrală și de Est care abordează provocările de mediu. Competiția Climate Change Summit Awards se adresează tinerilor sub 30 de ani, dar și întreprinderilor mici și mijlocii și finanțează idei din zona de energie, mobilitate, construcții, economie circulară, alimentație și agricultură, biodiversitate și educație pentru mediu. Cei interesați se pot înscrie pe https://climatechange-summit.org/

După două ediții de succes, care au reunit peste 2.900 de participanți, aproape 2 milioane de spectatori online și peste 160 de speakeri, Climate Change Summit revine în 2024 cu o ediție mai amplă, care va avea loc în perioada 15 – 17 octombrie, în București. Pe lângă prezentări de soluții antreprenoriale, bune practici și proiecte sustenabile din toate colțurile lumii, paneluri și evenimente conexe, Summitul adaugă sub umbrela sa Climate Change Summit Awards. Competiția va oferi 6 premii în valoare totală de 12.000 de euro, oportunitatea de crowdfunding și recunoaștere soluțiilor inovatoare și ideilor practice la provocările climatice prezentate de tineri sub 30 de ani, dar și întreprinderilor mici și mijlocii, cu minim 3 ani de activitate, din România și  Europa Centrală și de Est (CEE). 

„Atunci când am avut ideea creării Climate Change Summit, ne-am propus să facem tot posibilul să îl transformăm într-un eveniment de referință pentru România și zona Europei Centrale și de Est. După două ediții de succes, a venit momentul în care lansăm și o competiție deschisă tinerilor și companiilor din aceasta zonă, pentru a susține interesul în creștere pentru tematicile legate de sustenabilitate și a ajuta transformarea României într-un hub regional de soluții de sustenabilitate. Aceste idei se pot astfel scala, pot antrena alte idei și crea un ecosistem economic sustenabil”, a spus Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Société Générale.    

“La Climate Change Summit, ne luăm angajamentul să susținem acele soluții care aduc schimbări pozitive în fața provocărilor climatice din România și Europa Centrală și de Est. Premiile noastre aduc atât recunoaștere pentru tinerii inovatori și IMM-urile care modelează un viitor sustenabil, cât și resurse pentru a-și amplifica impactul. Extinderea programelor SIS de educație de sustenabilitate în țări ca Serbia, Bulgaria și Croația subliniază, de asemenea, angajamentul nostru de a construi o comunitate puternică și rezilientă în toată Europa Centrală și de Est.” Ciprian Stănescu, Președinte Social Innovation Solutions.

Climate Change Summit Awards acceptă două tipuri de aplicații:, idei și soluții; și se adresează tinerilor și IMM-urilor din România și CEE prin cinci categorii tematice, alături de un premiu special, care va fi acordat exclusiv aplicațiilor din CEE. Astfel, tinerii sub 30 de ani pot depune proiecte de mediu sau afaceri aflate în faza de concept, având posibilitatea de a primi un grant pentru dezvoltarea proiectului, dar și oportunitatea de a face crowdfunding, în timp ce IMM-urile sunt invitate să prezinte soluții pentru provocările de mediu, urmând a fi incluse într-un raport ce va evidenția inovațiile în abordarea sustenabilității în regiune.

Categoriile deschise înscrierilor din România și CEE pe https://climatechange-summit.org/ sunt:

  • Energie, Mobilitate, Construcții: soluții inovatoare pentru producerea și consumul de energie, îmbunătățirea mobilității durabile și promovarea practicilor de construcție ecologică.
  • Economie Circulară: proiecte ce creează un sistem închis de reciclare și gestionare a resurselor, îmbunătățind eficiența și reducând impactul asupra mediului.
  • Alimentație și Agricultură: inițiative pentru o producție alimentară mai sustenabilă și o agricultură regenerativă, reducând risipa alimentară și promovând diete mai sănătoase și mai durabile.
  • Biodiversitate: proiecte de protejare a ecosistemelor și a speciilor amenințate, restaurarea habitatelor naturale și creșterea rezilienței mediului.
  • Educație pentru Mediu: programe educaționale inovatoare pentru creșterea conștientizării și a înțelegerii problemelor de mediu, folosind tehnologia și experiența practică pentru a încuraja acțiunea ecologică.

Acestora li se adaugă și Premiul CEE, o categorie specială pentru aplicații de proiecte și idei din țările din Europa Centrală și de Est, cu excepția celor din România.

Pentru fiecare categorie vor fi acordate câte două premii, unul pentru idei și unul pentru soluții. 

Înscrierile se pot face pe https://climatechange-summit.org/ între 15 aprilie și 1 septembrie. Juriul competiției Climate Change Summit Awards este format din experți recunoscuți din diverse domenii și parteneri implicați în acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea sustenabilității, inclusiv oameni de știință din domeniul mediului, decidenți politici, antreprenori de succes în sectorul ecologic și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și instituțiilor academice influente. 

Câștigătorii Climate Change Summit Awards vor fi anunțați în cadrul Summitului, pe 15 octombrie, unde aceștia vor avea ocazia să-și expună ideile și soluțiie, vor fi premiați cu granturi și vor avea posibilitatea să primească contribuții din partea publicului prezent la eveniment. 

Despre Climate Change Summit 

Climate Change Summit 2024 este organizat de Social Innovation Solutions împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și alături de Auchan România în calitate de partener strategic. Printre partenerii organizaționali se numără WWF România, EFdeN, Energy Policy Group, Foreign Investors Council, Coaliția pentru Economia Circulară, Romanian Business Leaders, Ambasada Sustenabilității, Romanian Diversity Chamber of Commerce, Confederația Patronală Concordia, Carbon Expert, GEYC și Aspire Academy. 

Despre Social Innovation Solutions
Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe incubatoare și acceleratoare în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri și ONG-uri în fiecare an prin programe precum Academia de Sustenabilitate, Transformator și ESG Lab. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate, trenduri de viitor și economie circulară ca Future Summit sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de executive education în foresight, inovație și sustenabilitate.

Despre BRD Groupe Société Générale 

BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Banca operează o rețea de 423 de unități și are active totale în valoare de 81,4 mld. RON (la 31 decembrie 2023). BRD deține o poziție de lider pe piața de retail, este un jucător de top pe piața de corporate banking și liderul pieței românești de factoring. Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre modul în care tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.