fbpx

Enter your keyword

post

Clean Recycle: doar 1 din 3 elevi români știu ce înseamnă reciclarea deșeurilor

Clean Recycle: doar 1 din 3 elevi români știu ce înseamnă reciclarea deșeurilor

Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe din care au învățat despre importanța colectării selective și a reciclării deșeurilor, acestea fiind organizate în principal de entități private sau de ONG-uri, conform unei analize realizate de OIREP-ul Clean Recycle.

Sursa foto: Clean Recycle

Organizația care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului a transmis printr-un comunicat de presă că școlile fac parte din instituțiile publice cu cele mai mari cantități de deșeuri generate anual, dar infrastructura de gestionare a deșeurilor este deficitară.

Autoritățile locale sunt cele care sunt obligate să pună la dispoziția școlilor pubele special colorate, în care elevii și profesorii să poată colecta selectiv. Cele mai mari cantități de deșeuri sunt generate de școlile din marile orașe, iar majoritatea sunt deșeuri menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă”, a transmis Clean Recycle.

Reprezentanții organizației susțin că în România doar puțin peste 11% dintre deșeurile municipale sunt reciclate conform datelor din 2019, în comparație cu un nivel de 0,4% în 2007. Totuși, din anul 2025 ținta impusă la nivel european va fi de 55%, ceea ce înseamnă că România va trebui să recupereze și acest decalaj.

 „Comportamentul eco-responsabil începe din școală. Elevii trebuie îndrumați si informați cu privire la importanța protejării mediului, ceea ce implică și învățarea colectării selective și reciclarea deșeurilor încă din școală. Este un proces care trebuie să devină o normalitate și să facă parte din viețile noastre. Economia circulară contribuie la o economie sustenabilă si un viitor mai bun, pentru toți” a explicat Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.