Enter your keyword

post

Clasament al Agenţiei Europene de Mediu – Bucureştiul, pe locul 263 din 323 de oraşe europene în ceea ce priveşte calitatea aerului

Bucureştiul este pe locul 263 din 323 de oraşe europene în ceea ce priveşte calitatea aerului, relevă un clasament publicat de Agenţia Europeană de Mediu. 

Noul instrument pus la dispoziție de AEM analizează prezența particulelor în suspensie fine PM2.5, în ultimii doi ani, iar orașele sunt incluse într-un top: de la cel mai puțin poluat (orașul Umeå din Suedia), la cel mai poluat, Nowy Sącz din Polonia (locul 323).

În acest top, cele patru orașe din România pentru care există date se plasează pe locurile:

  • 223 – Botoșani (calitate moderată a aerului);
  • 263 – București (calitate proastă a aerului);
  • 267 – Timișoara (calitate proastă a aerului);
  • 273 – Brașov (calitate proastă a aerului);

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană, în Uniunea Europeană (UE). Potrivit unui Raport al Curții de Conturi Europene din 2018, în fiecare an, acest tip de poluare cauzează în UE în jur de 400.000 de decese premature, iar costurile sale externe legate de sănătate se ridică la sute de miliarde de euro. Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului constituie poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.

Ambasada Sustenabilității în România, alături de peste alte 40 de ONG-uri, a lansat către clasa politică o scrisoare deschisă în care solicită planuri concrete pentru combaterea poluării aerului. Aflați mai multe detalii aici: https://b20aer.ro/

Citiți și: 

Sondaj: Poluarea aerului, cea mai importantă problemă de mediu, consideră jumătate dintre români

Studiu: Poluarea aerului provoacă 8,8 milioane de decese premature în fiecare an

România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București

Unul din opt decese din Europa are printre cauze poluarea