Cele mai bogate țări ale lumii, responsabile pentru problemele climatice
Țările cele mai bogate din lume trebuie să își opreascăproducțiile de petrol și de gaz până în 2034. Acest lucru este necesar pentru a menține încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, acordând suficient timp statelor subdezvoltate să genereze profituri din înlocuitori ai combustibililor fosili, conform unui raport publicat de Tyndall Centre. Țări precum Sudanul de Sud, Republica Congo și Gabon nu produc profit considerabil din alte surse în afară de producția petrolieră și de gaze. Totodată, statele care sunt producători majori de combustibili fosili nu ar fi vizibil afectate financiar de înlăturarea acestora.
“PIB-ul per capita, rămas în urma eliminării profitului de pe urma exploatării gazeifere și petroliere este un indicator cheie în cadrul raportului.” a declarat Kevin Anderson, profesor în energie și schimbări climatice în cadrul Universității din Manchester. La nivel mondial sunt 88 de state producătoare de combustibili fosili.
Potrivit Acordului de la Paris și unor calcule ale cercetătorilor, țările cu venituri considerabile trebuie să oprească producția de combustibili fosili până în 2034. Cele mai sărace state pot produce combustibili fosili până în 2050. Țările semnatare au ajuns la concluzia că statele cu putere financiară ar trebui să accelereze decarbonizarea economiilor lor, oferind sprijin statelor cu resurse limitate.

Acest principiu deja se aplică în cazul electricității pe bază de cărbune. Națiunile Unite au îndemnat țările bogate să scoată cărbunele din uz pentru energia electrică până în 2030. Restul statelor ar urma să facă tranziția până în 2040. Raportul Universității din Manchester cu privire la producerea combustibilor fosili urmează aceeași metodă în cazul petrolului și gazelor.
Astfel, 19 țări al căror PIB pe cap de locuitor ar rămâne peste 50.000 de dolari, fără producția de combustibili sau gaze, sunt nevoite să oprească mijloacele de producție până în 2034, pentru a atinge limita de 1.5 grade Celsius. Astfel de state sunt Norvegia, Marea Britanie, Canada, Australia și Emiratele Arabe Unite. State sărace precum Irak, Libia și Angola ar putea recurge la această metodă de extracție până la jumătatea secolului.
„Acest raport evidențiază nevoia de eliminare urgentă a producției de petrol și gaze.”, a declarat Connie Hedegaard, fost comisar european pentru climă și ministru danez pentru climă și energie.
„Țările bogate au la dispoziție 12 ani pentru a încheia producția de petrol și gaze, fără a avea planuri în acest sens. Nu numai că ele reprezintă peste o treime din producția globală, dar intenționează să producă de cinci ori mai mult petrol și gaze până în 2030, un fapt compatibil cu traiectoria care se regăsește în acest raport.” a declarat Romain Ioualen, ofițer-șef al politicii globale în cadrul Oil Change International.