fbpx

Enter your keyword

post

Cel mai nou raport al IPCC dezvăluie nevoia urgentă de „răcire sustenabilă”

Cel mai nou raport al IPCC dezvăluie nevoia urgentă de „răcire sustenabilă”

Grupul interguvernamental al experților în schimbările climatice al ONU (IPCC) a lansat un raport privind impactul schimbărilor climatice, modalități de adaptare  și vulnerabilități prin care atrage atenția asupra efectelor schimbărilor climatice. Conform studiului, 40% din populația lumii este “extrem de vulnerabilă” în fața schimbărilor climatice.

Raportul, lansat la finalul lunii februarie, conține o evaluare detaliată a  schimbărilor climatice, ca factor de amenințare la adresa umanității și ecosistemelor planetei. De asemenea, raportul menționează nevoia urgentă de „răcire sustenabilă”. Conceptul de răcire sustenabilă include tehnologii și servicii de răcire eficiente și prietenoase cu mediul în 3 domenii: adăpost, hrană și sănătate.  Acesta ar reprezenta una dintre soluțiile menite să protejeze populația de fenomenul încălzirii globale.

Raportul are în vedere câteva dintre riscurile temperaturilor în creștere, precum: 

  •  Schimbările climatice vor crește numărul oamenilor expuși la caniculă, expunere cu riscuri semnificative pentru categoriile vulnerabile.  Numărul oamenilor expuși la caniculă ar fi de 16 ori mai mare, dacă temperaturile s-ar ridica cu 2-3 °C 
  • Numărul de ore pierdute datorită căldurii a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani, unele dintre regiuni fiind deja afectate de stresul termic, contribuind astfel la limitele productivității muncii. 
  • Riscurile extremelor de căldură cresc în orașe. Deși orașele au anumite beneficii care pot reduce  vulnerabilitatea în situații de caniculă, riscurile sunt agravate de poluarea aerului și de serviciile esențiale de infrastructură precum transportul în comun și energia electrică, care sunt limitate.  Efectele se resimt în zonele urbane sărace, unde accesul la electricitate este limitat sau nefiabil, au acces restrâns la spații verzi și locuiesc în așezări neorganizate. 
  • Schimbările climatice și temperaturile extreme semnifică riscuri pentru evoluția  animalelor și terenurilor agricole în zonele rurale. Pentru fermierii săraci din zonele rurale,  amenințările față de sursele de trai ar putea reprezenta sărăcie permenentă.

Aceste date indică un viitor sumbru, mai ales pentru țările aflate în curs de dezvoltare. Acțiunile întreprinse în următorii 10 ani vor fi decisive. Cu eforturi de combatere a schimbărilor climatice, sub obiectivele Acordului de la Paris, adaptarea la schimbările climatice va fi esențială pentru a face față riscurilor și pentru a evita efectele adverse. Răcirea este o nevoie de a contracarara consecințele devastatoare ale temperaturilor în creștere. Strategia de răcire a planetei include acțiuni precum:

Dezvoltarea spațiilor verzi în zona urbană

Dezvoltarea spațiilor verzi în zona urbană  a fost identificată drept strategia cheie de adaptare, cu beneficii adăugate ce includ reducerea emisiilor de carbon, economisirea energiei, îmbunătățirea sănătății, reducerea efectului de caniculă în zone urbane și economisirea apei. Dacă sistemele de climatizare sustenabile reprezintă o soluție eficientă pe termen scurt pentru prevenirea deceselor cauzate de caniculă, spațiile verzi în zonele urbane și soluțiile ce au la bază natura sunt instrumente eficiente pe care orașele să le folosească pentru a atenua efectele caniculei urbane, protejând atât oamenii cât și ecosistemele.

Guvernanță și planificarea de politici

Strânsa colaborare și coordonare spre a pune problemele caniculei și sănătății generale pe agenda politicilor publice în domenii precum nivelul de trai, protecția socială și politicile sanitare , poate reduce riscurile asociate caniculei IPCC a semnalat dezvoltarea standardelor de eficiență și a Planurilor de Acțiune împotriva Caniculei, folosind acoperișuri cu sisteme de răcire și campanii de creștere a conștientizării asupra impactului pe care căldura îl are asupra sănătății drept direcții bune de adoptat în politicile publice.

Investiții și finanțe

Investiții specifice în sistemul sanitar și cel alimentar sunt necesare pentru a combate lipsurile privitoare la adaptarea în această situație. Sprijin de ultimă generație pentru acces la răcire sustenabilă și lanțuri trofice pot facilita accesul la vaccinuri sigure, putând de asemenea reduce riscurile malnutriției, dezvoltând reziliența climatică.

Informații, date și infrastructură

Există nevoia de a întări capacitatea de adaptare, mai ales pentru grupurile vulnerabile. În orașe, adaptarea este constrânsă de o lipsă de acces incluziv la informații, acces care depinde de răspunsul coordonat al autorităților pe mai multe nivele de infrastructură. Maparea zonelor fierbinți din orașe drept zone vulnerabile a fost identificată drept instrument-cheie pentru reducerea riscului de caniculă.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta raportul integral aici.