Cei care continuăm – Bursele ARC pentru Jurnalism despre filantropie
Lansăm noua ediție a Burselor pentru Jurnalism despre filantropie
Oferim 4 burse a câte 800 de euro pentru a documenta povești despre organizații care nu s-au oprit atunci când au fost în cel mai greu moment al lor, atunci când zidurile din fața lor păreau imposibil de depășit.
Sub numele “Cei care continuăm”, căutăm povești despre organizații care își continuă munca, în ciuda obstacolelor pe care le au în cale.
Prin Bursele pentru jurnalism din acest an, vrem să arătăm încăpățânarea, determinarea și curajul organizațiilor de a-și duce misiunea mai departe, chiar și atunci când nu mai văd lumina de la capătul tunelului.
La ARC, de peste 20 de ani credem că filantropia ajută România să crească, iar organizațiile nonguvernamentale ne arată acest lucru de fiecare dată. Am văzut-o la începutul pandemiei, în 2020, la începutul războiului din 2022, am văzut-o în timpul dezastrelor naturale, urgențelor sociale și în modul în care au schimbat legi și rezolvat probleme sistemice.
Organizațiile nonguvernamentale construiesc infrastructură, salvează vieți, oferă șanse egale și luptă pentru cei care nu se pot apăra.
Acestea vin la pachet cu obstacole care le îngreunează misiunea. Dar în ciuda schimbărilor legislative, a bugetelor mici și presiunilor, organizațiile continuă. Organizațiile rămân alături de oameni atunci când nimeni nu mai este alături de ele.
De aceea, împreună cu Lidl România lansăm o nouă ediție a Burselor pentru Jurnalism despre filantropie, care le va oferi jurnaliștilor oportunitatea să scrie despre organizațiile care nu au renunțat.
Oferim 4 burse a câte 800 de euro pentru a documenta povești despre organizații care nu s-au oprit, atunci când au fost în cel mai greu moment al lor, atunci când zidurile din fața lor păreau imposibil de depășit.
Oferim aici trei exemple de subiecte pe care ne-ar plăcea să le sprijinim prin Bursa pentru jurnalism despre filantropie:
– Povești ale organizațiilor neguvernamentale care s-au confruntat cu presiuni sau tergiversări din partea societății sau autorităților
– Povești documentate despre luptele pe care organizațiile neguvernamentale le-au dus pentru a-și îndeplini misiunea sau pentru a derula diverse proiecte.
– Povești care arată reziliența și puterea de adaptare a organizațiilor din România.
– Încurajăm aplicanții să scoată în evidență organizațiile mici și cele care lucrează în comunități. Căutăm să promovăm schimbările aduse în oraș mici sau în mediul rural
TERMENI SI CONDITII
Bursele ARC își propun să le ofere jurnaliștilor posibilitatea să scrie și să documenteze despre sectorul nonguvernamental din România .
***Cine poate aplica?
Se poate înscrie orice jurnalist sau echipă de jurnaliști (compuse din reporter, fotograf, ilustrator sau cameraman), indiferent de instituția de presă (scrisă, online, TV sau radio) la care lucrează sau colaborează.
Nu se pot înscrie câștigătorii Burselor ARC din ediția anterioară (2022).
Câte burse se acordă?
Cu sprijinul Lidl România, vom acorda patru burse. Acestea vor fi oferite sub forma unor premii a căror valoare netă va fi de 800 de euro fiecare, în lei la cursul zilei. Este responsabilitatea membrilor echipei să împartă suma între ei, în funcție de efortul depus de fiecare.
Care este termenul limită?
Jurnaliștii pot trimite formularul de înscriere până vineri, 29 septembrie 2023, ora 23.59.
Cum vor fi aleși câștigătorii?
Bursierii vor fi selectați de un juriu pe baza unui concurs de proiecte. Juriul este compus din reprezentantul ARC, un jurnalist și un membru al sectorului nonguvernamental.
Membrii juriului sunt Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent), Vlad Odobescu (Scena9) și George Gurescu (ARC),
Subiectele vor fi selectate în funcție de relevanța, noutatea și profunzimea proiectului înscris, dar și de calitatea portofoliilor trimise.
O predocumentare a subiectului este foarte importantă, vor fi preferate propunerile cu o poveste relevantă și documentată în detrimentul temelor generice. Povești care inspiră, educă și aduc o perspectivă nouă asupra unor teme populare.
Ce trebuie să conțină dosarul de înscriere?
– o descriere a proiectului (nu mai mult de 1500-2000 de semne, cu tot cu spații), care să explice: subiectul ales; de ce este relevant în prezent și de ce se înscrie în tema Burselor; planul de activități pentru documentarea, scrierea, editarea și publicarea materialului.
– CV-urile aplicanților
– Portofoliile aplicanților: 3 materiale jurnalistice care au apărut în media în ultimii 3 ani. În cazul echipelor, aplicanții pot trimite materialele realizate împreună sau câte două, per aplicant.
– Un acord de publicare din partea publicației/site-ului pe care urmează să apară povestea.
Documentele și descrierea proiectului vor fi trimise la adresa george.g@arcromania.ro cu subiectul “Proiect bursele ARC”
Când sunt anunțați câștigătorii?
Câștigătorii vor fi anuntați pe 9 octombrie 2023.
Bursierii au la dispozitie maximum trei luni de la data anunțării câștigătorilor ca să realizeze un material amplu și o serie de fotografii pe tema legată de filantropie pe care au înscris-o la concurs.
Pe parcursul realizării proiectelor, câștigătorii vor ține legătura si vor colabora cu coordonatorul Burselor pentru jurnalism despre filantropie.
Fiecare text va trece printr-un proces de editare cu Vlad Odobescu, jurnalist și membru în juriul Burselor.
Pot cere feedback pe ideea mea înainte de a depune dosarul de înscriere?
Da. Dacă ai nelămuriri privind măsura în care povestea ta se înscrie în tema bursei, scrie-ne la george.g@arcromania.ro și îți vom răspunde în cel mai scurt timp.
Când se vor oferi bursele:
Fiecare bursă va fi oferită în două tranșe. Prima tranșă, 50% din valoarea totală, va fi oferită la semnarea contractului de cesiune, iar a doua la primirea articolului, în urma semnării unui proces verbal.
Alte informații:
– Materialele finale vor avea între 11.000 și 16.000 de semne.
– Fiecare material trebuie însoțit de ilustrație video/foto. Autorii trebuie să dețină un acord de utilizare a materialelor respective.
– Materialele publicate trebuie să conțină mențiunea că au fost realizate în cadrul “Burselor pentru jurnalism despre filantropie, program realizat de Asociația pentru Relații Comunitare, cu sprijinul Lidl România”.
– Câștigătorii își iau angajamentul că vor publica materialele în publicația menționată în formularul de înscriere, dar drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor, respectiv Asociației pentru Relații Comunitare.
– Materialele câștigătorilor vor fi publicate de ARC pe platformele sale, printre care Cronicile Filantropiei.
– Fiecare aplicant poate înscrie maximum un proiect.
– Echipele se angajează să pună la dispoziția ARC materialele de documentare (notite, inregistrari video, audio, fotografii de documentare, contactele persoanelor intervievate) pentru ca editorul să poată face procesul de factchecking înainte de publicarea materialului.
– ARC își rezervă dreptul de a retrage bursa echipelor care nu respectă planul de documentare propus.
Calendar:
1. Lansare: 30 august
2. Perioadă aplicare: 30 august – 29 septembrie
3. Jurizare: 30 septembrie – 8 octombrie
4. Anunț câștigători: 9 octombrie
5. Contractare: 10 octombrie – 20 octombrie
6. 3 luni scriere: deadline 20 decembrie
7. Publicare: după 20 decembrie