fbpx

Enter your keyword

post

Carrefour România și Asociația InspirAction anunță lansarea programului educațional „Gesturi mici pentru practici mari”

Carrefour România și Asociația InspirAction anunță lansarea programului educațional „Gesturi mici pentru practici mari”

 

 • Programul reprezintă o evoluție organică a succesului înregistrat de proiectul educațional „Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase şi mese delicioase” în cei 2 ani de activitate;
 • Acesta înglobează, de asemenea, și esența programului emblematic Plata cu PET, lansat de Carrefour România în urma cu 5 ani, cu scopul de a promova obiceiurile de consum responsabile și prietenoase cu mediul înconjurător, care începând cu anul trecut a asigurat tranziția către Sistemul de Garanție-Returnare;
 • Sesiunile educaționale despre echilibrul dintre corp, suflet, minte și natură sunt completate cu teme de economie circulară;
 • Şcolile de stat participante pot beneficia de premii constând în modalități pasive pentru eficientizarea energetică, care permit investiții proprii ale economiilor realizate în alte programe educaționale pentru sănătatea tinerelor generații.

 Carrefour România și Asociația InspirAction anunță evoluția proiectului „Gust pentru Sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase”, lansat în 2022, în programul educațional „Gesturi mici pentru practici mari“. Faptele bune se răspândesc ușor sub egida unei cauze semnificative, printr-o mecanică simplă, menită să promoveze teme stringente de actualitate: fiecare gest, oricât de mic, se cumulează cu alte gesturi mici și contribuie la un impact considerabil în cadrul comunităților. Într-un final, acestea se întorc către cei de la care au pornit prin conștientizarea că schimbările pozitive și durabile pot fi realizate și printr-o serie de fapte mărunte, în care implicarea fiecăruia dintre noi contează. Această inițiativă presupune:

 • extinderea sesiunilor educaționale despre echilibrul dintre trup – suflet – minte și natură prin adăugarea de teme de economie circulară, pentru a întări mesajul transmis elevilor că sănătatea umană și starea mediului sunt profund interconectate;
 • generarea implicării cadrelor didactice, a copiilor şi a familiilor acestora, precum şi a comunităților din care fac parte într-o competiție de reciclare în urma căreia şcolile participante pot câştiga instalarea de panouri solare;
 • generarea de economii în bugetele şcolilor câştigătoare, pe care acestea le pot folosi în alte programe de educație.

 

Carrefour România și Asociația InspirAction lansează proiectul pilot, în urma căruia 4 unități de învățământ din București și Ilfov vor fi echipate cu sisteme performante de panouri fotovoltaice. Parte din economia astfel provenită din minimizarea facturilor de energie electrică va fi întoarsă în proiecte de educație pe teme actuale, cum ar fi educația alimentară, importanța dezvoltării unor obiceiuri sănătoase, sustenabilitate și economie circulară. Pe baza rezultatelor proiectului pilot, precum şi în funcție de interesul pe care acesta îl va trezi în cadrul comunităților implicate, organizatorii îşi propun să extindă proiectul la nivel național.

În urma succesului primei ediții a proiectului Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase, a implicării pline de entuziasm deopotrivă a profesorilor şi a elevilor în cea de-a doua ediție a programului, aflată în plină desfășurare, dar având în vedere şi contextul actual în care acțiunile concrete pentru limitarea schimbărilor climatice sunt vitale, am decis evoluția acestei inițiative într-un program educațional şi mai complex, Gesturi mici pentru practici mari. Obiectivul esențial al programului rămâne educația pentru sănătate a tinerelor generații, acesta fiind amplificat de generarea în şcolile participante a posibilității de investiții proprii suplimentare în programe educaționale, prin acordarea de premii constând în modalități pasive pentru eficientizarea energetică”, a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Premiile vor fi acordate în urma unei competiții care va consta în activități practice de reciclare, iar colectarea materialelor reciclabile va fi realizată prin intermediul aparatelor speciale din magazinele Carrefour România, parte a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR). Activitatea va fi propusă în principal profesorilor, elevilor și familiilor acestora, dar va fi deschisă oricărei persoane interesate să participe. Gestul reciclării va putea fi donat către oricare dintre instituțiile de învățământ participante. Școlile vor acumula puncte prin reciclarea materialelor, iar primele patru școli cu cele mai multe puncte vor fi premiate cu echipamente de eficientizare energetică.

„Suntem entuziasmați să extindem portofoliul sesiunilor noastre educaționale prin adăugarea de teme de economie circulară, pentru a inspira și a împuternici tinerii să devină agenți activi ai schimbării sustenabile. Prin această inițiativă, dorim să cultivăm o conștientizare profundă despre importanța resurselor noastre planetare și să încurajăm o mentalitate de ‘gândire globală, acțiune locală’.” a declarat Simona Paraschiv, Președinte, Asociația InspirAction.

Etapele ediției pilot a programului „Gesturi mici pentru practici mari” sunt următoarele:

 • înscrierea şcolilor, prin completarea formularului de înscriere de aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrPHcLNertg0Np1uAQcJpFeqZHVHkeiaaktup9VnJGjbxDKQ/viewform (20 decembrie 2023 – 19 ianuarie 2024); se pot înscrie școli primare și gimnaziale din zona București – Ilfov care îndeplinesc condițiile de eligibilitate din regulamentul programului;
 • competiția de reciclare (20 ianuarie – 25 februarie 2024); în această perioadă, tot ce trebuie să facă orice persoană care doreşte să susțină o şcoală este să recicleze recipiente de plastic, aluminiu, sticlă cu simbolul SGR , la echipamentele de reciclare automatizate din cadrul hipermarketurilor Carrefour din Bucureşti şi Ilfov şi să trimită o fotografie a bonului primit, prin WhatsApp, la numărul 396.406, menționând numele şcolii pe care o susține (fiecare ambalaj reciclat reprezintă un punct pentru şcoala susținută);
 • anunțarea şcolilor câştigătoare (1 martie 2024);
 • echiparea școlilor câștigătoare (martie 2024).

Regulamentul complet al programului „Gesturi mici pentru practici mari”, Ediția I, poate fi accesat aici: https://inspiraction.ro/wp-content/uploads/Regulament-Gesturi-Mici-pentru-Practici-Mari_20.12.2023.pdf

Despre Carrefour România

Carrefour România le oferă clienților săi un univers de posibilități de a face cumpărături. Singurul retailer omnichannel din România, Carrefour le oferă clienților experiențe de cumpărături cu ajutorul aplicației mobile și a caselor de marcat Self Service, în magazine, prin serviciile de online shopping cu livrare acasă, prin BRINGO și Glovo sau cu opțiunea Click & Collect de pe www.carrefour.ro.

Odată cu achiziția operațiunilor România Hypermarche SA, Carrefour ajunge la aproximativ 450 de magazine, în 113 orașe din țară și ajunge în top trei jucători de pe piața de retail din România, fiind un angajator de top certificat pentru peste 17.000 de angajați.

În 2022, Carrefour România a fost un important contributor la susținerea economiei, cu peste 681 milioane de lei în taxe aduse la bugetul de stat. Furnizorii Carrefour de anul trecut au provenit în proporție de peste 93% din România, iar acum retailerul continuă să își extindă rețeaua de producători locali și ultra-locali, care însumează peste 1.300 de parteneriate, pentru furnizarea de produse proaspete.

Compania susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc, Creștem România BIO, Grădina Noastră și Poftim Brânză Românească sau Plata cu PET. Platforma Act For Good transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social. Fiecare sesiune de shopping le poate aduce utilizatorilor puncte de loialitate, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate. Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice:

Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.

Despre Asociația InspirAction

Asociația InspirAction contribuie la educația adolescenților din România, astfel încât aceștia să devină adulți responsabili, încrezători și împliniți și desfășoară programe prin care dezvoltă competențe necesare pentru o viață sănătoasă (mental, emoțional și fizic). În același timp, lucrează și cu părinții și profesorii lor pentru maximizarea rezultatelor dorite. Scopul Asociației InspirAction este să inspire un milion de tineri, părinți și profesori din România să devină o variantă mai bună a lor. Până în prezent, InspirAction a dezvoltat peste 20 de proiecte care au ajuns la mai mult de 11.000 de elevi din școli și licee din toată țara.