Enter your keyword

post

Biblioteca Comunală Șirna: biblioteca Verde pentru o comunitate durabilă

Începând din luna decembrie 2020, la Biblioteca Comunală Șirna din județul Prahova a început implementarea proiectului european „Biblioteca Verde pentru o comunitate durabilă / Green Library for a Sustainable Community – Lib4Green”, un proiect Erasmus+ de mobilitate în domeniul educației adulților, depus și câștigat anul trecut.

Având o durată de 2 ani (31 decembrie 2020 – 30 decembrie 2022), acest proiect este finanțat în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene cu numărul de proiect: 2020-1-RO01-KA104-078765, primind un grant în valoare de 20735 Euro. Biblioteca Comunala Șirna, membră Environment, Sustainability and Libraries Section (ENSULIB) din cadrul Federației Internaționale a Asociaţiilor de Bibliotecari și Biblioteci (IFLA) este premiată și recunoscută internațional drept „bibliotecă verde” pentru exemplele de bună practică în domeniul educației ecologice a tinerei generații și dorește să se implice și în educarea în domeniul dezvoltării durabile a adulților din mediul rural, susținând Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030.
Prin proiectul „Biblioteca Verde pentru o comunitate durabilă – Lib4Green” se derulează o activitate de mobilitate de job shadowing în parteneriat cu o mare biblioteca verde din Europa, din Zagreb – Croația, în urma căreia 11 participanți își vor dezvolta cunoștințe, abilități, atitudini, comportamente ce vor contribui la atingerea scopului proiectului și vor avea competențele-cheie pentru îndeplinirea obiectivelor acestuia. În cadrul proiectului, cu ajutorul voluntarilor, va lua ființă un corp de sprijin al bibliotecii denumit „Consiliul Verde”, care va ajuta la crearea unui nou serviciu de bibliotecă, denumit „Biblioteca Verde”, și la redactarea un document de politică durabilă al bibliotecii.
În cadrul noului serviciu se vor desfășura trei acțiuni specifice de instruire a 40 de adulți din comunitate, folosind metode inovative. Rezultatele proiectului pot fi ușor transferate și către alte domenii de către voluntarii care vin din alte medii profesionale, pot fi adaptate altor nevoi ale comunității și pot fi folosite pentru influențarea practicilor și politicilor ecologice, atât local, la nivelul comunității rurale, cât și la nivel județean, regional, național, european și internațional. Strategia de implementare a proiectului va stimula dezvoltarea sustenabilă a comunității, coeziunea socială, iar participarea la acțiunea de mobilitate va duce la intensificarea cooperării locale, județene, naționale și transnaționale durabile, întărind colaborarea și cooperarea cu o mare bibliotecă europeană, ce are aceleași preocupări pentru dezvoltarea durabilă.
Biblioteca Comunală Șirna face parte din Asociația Națională a Bibliotecarilor și a Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), membră a Coalitiei România Sustenabilă.
banner CRS stiri