Băncile britanice și cele americane sunt printre cei mai mari finanțatori ai „bombelor de carbon” rusești
Instituțiile financiare din Marea Britanie și SUA se numără printre principalii investitori în proiecte rusești bazate pe combustibili fosili, considerate „bombe de carbon”, conform unor date citate de The Guardian.
Activiștii din Ucraina fac apel la aceste instituții financiare pentru a opri imediat astfel de investiții, astfel încât să oprească finanțarea invaziei rusești și să nu mai contribuie la distrugerea mediului înconjurător.
Bombele de carbon sunt proiecte de exploatare a combustibililor fosili despre care cercetătorii au descoperit că ar conține cel puțin 1 miliard de tone de dioxid de carbon – un nivel de trei ori mai mare decât toate emisiile înregistrate în Marea Britanie pe parcursul unui an întreg.
Rusia are în acest moment 40 de bombe de carbon, iar 19 dintre ele sunt operate sau dezvoltate de companii rusești finanțate și de bani străini. Printre aceste companii se numără Gazprom, Novatek, Lukoil, Rosneft și Tatneft.
Dincolo de SUA și Marea Britanie, printre principalii finanțatori ai bombelor de carbon rusești sunt investitori din Qatar, Japonia, Norvegia, Elveția și Olanda.