fbpx

Enter your keyword

post

Banca Mondială anunţă cele 18 organizaţii ale societăţii civile din România pentru a doua ediţie a Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor

Banca Mondială anunţă cele 18 organizaţii ale societăţii civile din România pentru a doua ediţie a Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor

Banca Mondială anunță cele 18 organizații ale societății civile (OSC) din România ce vor lua parte la a doua editie a Grupului de Dialog și Cooperare pentru Incluziunea Romilor (Roma Sounding Board). Grupul reprezintă o rețea de OSCuri selectate în mod competitiv și cu expertiză în incluziunea socială și economică a romilor. Pe perioada mandatului valabil până la 30 iunie 2023, organizațiile selectate vor colabora îndeaproape cu Banca Mondială pentru a avansa incluziunea socială a romilor, prin activități derulate ca parte a Cadrului de Parteneriat de Țară cu România în perioada 2018-2023.

Conform estimărilor Consiliului Europei, în România trăiesc între 1.200.000 și 2.500.000 de romi. În ciuda progreselor României în reducerea sărăciei și creșterea standardului de viață comparativ cu media Uniunii Europene, o mare parte din populația de romi a țării este săracă și exclusă de la participarea deplină la viața socială și economică. Prin intermediul Grupului de Dialog și Cooperare pentru Incluziunea Romilor, Banca Mondială își propune să identifice nevoile și provocările reale cu care se confruntă romii, să le abordeze în cadrul angajamentului strategic în țară și, astfel, să accelereze progresul către o societate mai egală și prosperă.      

„În România, peste 70% dintre romi trăiesc în sărăcie. Este inacceptabil. Agenda pentru incluziunea socială a romilor se află în centrul eforturilor noastre de reducere a sărăciei și de încurajare a creșterii sustenabile a veniturilor pentru populația defavorizată,” a declarat Anna Akhalkatsi, Director de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, la evenimentul de lansare. „Aștept cu nerăbdare să colaborez cu noii membri ai Grupului de Dialog și Cooperare pentru Incluziunea Romilor pentru a identifica modalități concrete prin care putem avansa această agenda, fructificând dialogul nostru privind politicile publice și angajamentul operațional în România.”

Înființat în 2017 în România de Banca Mondială, Grupul de Dialog și Cooperare pentru Incluziunea Romilor acționează precum o platformă pentru colectarea și discutarea nevoilor și a priorităților comunităților locale de romi. De la lansare, Grupul a oferit recomandări practice cu privire la proiectarea și implementarea activităților Băncii Mondiale pentru a încuraja incluziunea socială în sănătate, educație și în alte sectoare. Organizațiile selectate pentru această nouă ediție vor sprijini Banca Mondială să încorporeze perspectivele romilor inclusiv în operațiunile ce urmăresc o redresare incluzivă în România, în urma pandemiei de COVID-19.

Următoarele organizații compun a doua cohortă a Grupului de Dialog și Cooperare pentru Incluziunea Romilor:

 1. Reality check, Bucureşti
 2. Centrul pentru Educație și Drepturile Omului, Bucureşti
 3. Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SATISPEN), Bucureşti
 4. Centrul de Politici pentru Romi și Minorități, Bucureşti
 5. Fondul pentru Educație pentru Romi (REF), Bucureşti
 6. Inițiativa pentru Dezvoltarea Antreprenorilor Romi, București
 7. Platforma Civică ARESEL, Bucureşti
 8. Asociația PAKIV Romania, Alba Iulia
 9. Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR), Cluj Napoca
 10. Asociația pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Cluj Napoca
 11. Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Cluj Napoca
 12. Asociația Divers, Târgu Mureş
 13. Organizația Dreptate și Frăție Ialomița, Ialomița
 14. Asociația pentru Integrarea si Dezvoltarea Categoriilor Vulnerabile, Galați
 15. Asociația DANROM Făurei, Brăila
 16. Asociația Nevo Parudimos, Reşita
 17. Asociația Comunelor Marginalizate, Botoşani
 18. Centrul de Resurse pentru Incluziune Socială CRIS, Ploieşti

Cele mai noi informații despre activitatea Grupului de Dialog și Cooperare pentru Incluziunea Romilor, precum și despre activitatea Băncii Mondiale în ceea ce privește incluziunea socială în România vor fi publicate cu regularitate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.