Autism Voice lansează o linie telefonică pentru părinții și copiii ucraineni
Autism Voice, unul dintre cele mai mari ONG-uri de specialitate din România, ce susține de peste 14 ani cauza copiilor și a familiilor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, a lansat un program de utilitate publică pentru părinții din România și părinții și copiii Ucraineni, disponibil zilnic, între orele 9:00 și 18:00, la numerele de telefon 0751274628 și 0723586284 și fizic, la centrele Autism Voice, din București, zona Piața Muncii, după caz.
Prin acest program gratuit, desfășurat telefonic și fizic, după caz, 8 specialiști în analiză comportamentală, psihoterapie și consiliere psiho-emoțională ai asociației sunt disponibili, pentru a ajuta populația română și ucraineană să facă față situației actuale, alături de parteneri vorbitor de limbă ucraineană și rusă.
- Cu ce mă afectează războiul?
- Cum îi explic copilului meu ce se întâmplă?
- Ce fac atunci când copilului îi este frică?
- Cum fac eu față situației și îmi este frică?
- Cum îmi duc mai de parte viața de zi cu zi?
- Aș vrea să ajut, nu pot/nu știu cum, și mă simt vinovat din cauza asta. E normal?
- Sunt într-o țară străină cu copil cu nevoi speciale/autism și are nevoie de ajutor. Unde mă duc? Cine mă poate ajuta?
Acestea sunt doar câteva din întrebările la care specialiștii Autism Voice sunt pregătiți să ajute.
Programul ajută cu analiză comportamentală, psihoterapie și consiliere psihologie orice părinte care se află în nevoie, atât din România, cât și din Ucraina. Direcțiile de acțiune pe care aceștia le acoperă sunt:
- *Evaluare, analiză comportamentală și terapie gratuită pentru copii ucraineni cu autism (în limita locurilor disponibile)
- Consiliere psihologică și suport pentru părinții copiilor ucraineni
- Suport psihologic pentru părinți (fie că au un copil cu nevoi speciale sau un copil tipic)
În orice situație de criză umanitară sau de conflict, menținerea unei sănătăți mentale echilibrate poate să facă diferența între reziliență și traumă. Contextul actual va aduce în țară mii de copii și familii cu nevoi speciale refugiați pentru care trebuie să fim pregătiți în a le oferi exact ceea ce au nevoie. Copiii cu autism, indiferent de naționalitate, nu pot risca să aibă pauză în parcursul lor de recuperare. Dezinformările emise constant în media despre conflict afectează psihicul social, iar prima categorie de populație afectată direct este cea a părinților.
Prin programul Autism Voice Line, se dorește sprijinul direct al celor ce au mai mare nevoie de instrumente și suport eficient în reechilibrarea sănătății lor mentale și a celor ce se confrunta cu autism sau probleme neuro-psihice, fie români sau ucraineni.
Mai multe detalii găsiți pe www.autismvoice.ro