Ateliere Fără Frontiere: Întreprinderile sociale de inserție creează în medie 70 de locuri de muncă la 1.000 de tone de deșeuri colectate în vederea reutilizării
Colectarea deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în vederea reutilizării este importantă atât din perspectiva reducerii poluării, cât și din cea a posibilității de a crea locuri de muncă prin inițiative de antreprenoriat social de inserție, au explicat reprezentanții ONG-ului local Ateliere Fără Frontiere.

Foto: Ateliere Fără Frontiere
„Pregătirea pentru reutilizare poate crea locuri de muncă verzi în întreprinderi sociale de inserție, precum cele similare AFF. Potrivit datelor colectate de RREUSE (Rețeaua internațională a întreprinderilor sociale active în reutilizarea deșeurilor), aceste întreprinderi creează în medie 70 de locuri de muncă la 1.000 de tone colectate în vederea reutilizării”, a spus Damien Thiery, CEO-ul Ateliere Fără Frontiere, într-un comunicat de presă.
Reprezentanții AFF spun că ultimele date raportate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului se referă la 2019, când s-au colectat 87.623 de tone de DEEE. Mai mult, ținta de colectare separată a DEEE, calculată ca procent din media cantității de echipamente electronice și electrocasnice puse pe piață în anii anteriori, este de 65% în 2022, o țintă similară cu cea din 2021, dar care nu s-a realizat, ajungând anul trecut la doar 33% din țintă, adică 100.000 de tone.
„DEEE conțin multe substanțe toxice, dăunătoare mediului. Populația nu are destule informații, nu are posibilitatea să se debaraseze responsabil. Este nevoie de mai multe campanii, de un sistem de puncte de colectare pentru populație și organizații sau companiile care generează anumite cantități de DEEE. În cele mai multe localități din România, colectarea de la populație nu se face corect, iar o parte din aceste deșeuri riscă să ajungă astfel în natură”.
Ateliere Fără Frontiere este un business social de inserție care activează prin trei întreprinderi, adică educlick, remesh și ferma bio&co. Prin activitatea sa, ONG-ul a donat în ultimii 14 ani peste 22.000 de calculatoare recondiționate școlilor din România.
No Comments