Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deşeurilor în şcoli, lansat deja în Bucureşti, se extinde în Braşov
Şcolile din Braşov se alătură Armatei Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deşeurilor în şcoli, care astfel se extinde la nivel naţional, ca urmare a acordului de parteneriat semnat între ASAP România, Primăria Municipiului Braşov şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov. Semnarea acestui acord are loc la doar o lună după ce, în baza unui parteneriat similar, ASAP a început programul pilot de colectare selectivă a deşeurilor în cele 69 de unităţi de învăţământ din Sectorul 6 al Bucureştiului, în contextul reluării cursurilor în şcoli.
În cele 52 de unităţi de învăţământ din Municipiul Braşov, programul se va derula odată cu începerea anului şcolar 2021-2022 şi implică, printre altele, sprijinirea şcolilor pentru achiziţionarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor reciclabile şi o campanie de educare adresată elevilor.
Extinderea programului la şcolile din Braşov este considerată de Andrei Borţun, CEO The Institute, fondator ASAP, drept primul pas pe care proiectul îl face pentru extinderea la nivel naţional a iniţiativei ”de a crea cea mai mare infrastructură logistică şi umană funcţională pentru colectarea selectivă a deşeurilor în vederea reciclării în şcolile din România”, iar în viziunea primarului Braşovului, Allen Coliban, este calea de a ajunge ” la una dintre categoriile relevante pentru a transforma Braşovul în capitala verde a României, copiii”.
În opinia inspectorului general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Ovidiu Tripşa, ”ceea ce noi numim acum deşeu, în ţările cu practici avansate în acest domeniu este considerat resursă”. ”Să insuflăm tinerei generaţii acest concept şi vom vedea cum, în scurt timp, această resursă nu va mai fi îngropată în depozite aşa-zis ecologice, ci va fi reintrodusă în economia circulară”, afirmă el.
CE IMPLICĂ PROGRAMUL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ ASAP
- Sprijinirea şcolilor pentru achiziţionarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuţiei şi amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul şi la exteriorul şcolilor;
- Desfăşurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deşeurilor pe fracţii, respectiv plastic, hârtie, metal şi sticlă, dar şi a traseului deşeurilor după colectare, în staţiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăţi calitatea colectării şi gradul de reciclare şi a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje;
- Colectarea şi corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţile publice pentru ridicarea atât a deşeurilor reciclabile, cât şi a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii.
CE ESTE PROGRAMUL ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) ŞI CUM A APĂRUT
Platforma ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), un program de responsabilitate socială care urmăreşte să genereze schimbare în comportamentul adolescenţilor faţă de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă şi reciclare, a fost lansată în iunie 2020, de The Institute, cu sprijinul Lidl România.
ASAP acţionează pe două coordonate: educare – prin dezvoltarea unei reviste online care oferă informaţii complete despre plastic, impactul acestuia asupra planetei dar şi exemple de acţiuni responsabile cu privire la reducerea consumului şi utilizării plasticului; implementarea programului de colectare selectivă a deşeurilor în toate şcolile din România până la finalul anului 2025.
Programul de colectare selectivă în şcoli a fost creat ca răspuns la petiţia iniţiată de comunitatea ASAP, intitulată ”Schimbă soarta plasticului din şcolile din România”, care a strâns până acum peste 28.000 de semnături, ţinta fiind 50.000 de semnături, iar obiectivele fiind: crearea unei infrastructuri de colectare selectivă a deşeurilor în toate şcolile din România, promovarea mediului înconjurător cu ajutorul unei comunităţi a şcolii, care să încurajeze colectarea selectivă, aplicarea legislaţiei în vigoare, înclinând balanţa către mediu.
Principalul argument în favoarea unui program precum ASAP îl constituie datele statistice, care plasează România pe penultimul loc din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata colectării şi reciclării deşeurilor municipale. În 2018, acesstă rată era de 11,1% din totalul de deşeuri, iar în 2019 era 11,5.
Dintre materialele reciclabile, cele mai mari procente le au plasticul (9,9%) şi hârtia şi cartonul (9,9%), amândouă reprezentând deşeuri generate în cantităţi mari în instituţiile de învăţământ.
Pentru desfăşurarea programului de colectare selectivă în şcoli, ASAP România a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Consiliul Elevilor şi GreenPoint Management.
Petiţia ASAP poate fi semnată aici: https://asap-romania.ro/petitie