Enter your keyword

Obiectivul # 6

Obiectivul 6: Apa curata si sanitatie

Asigurarea disponibilitatii si managementului durabil al apei, respectiv sanitatie pentru toti sunt aspiratii fundamentale ale cetatenilor. Este responsabilitatea statului asigurarea disponibilitatii apei si sanitatiei pentru toti. Acest obiectiv include teme variate, de la protectia ecosistemelor acvatice si a Deltei Dunarii, pana la cresterea eficientei in domeniul managementului si aprovizionarea populatiei cu apa curata, potabila.

Impreuna vom lucra pentru a atinge pana in 2030 tintele formulate de Organizatia Natiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum si tintele noastre:

Tinte:

Pana in 2030, realizarea accesului universal si echitabil la apa potabila sigura si la preturi accesibile pentru toti

Pana in 2030, realizarea accesului la conditii sanitare si de igiena adecvate si echitabile pentru toti si eliminarea defecarii in aer liber, acordand o atentie speciala nevoilor femeilor si fetelor si celor in situatii vulnerabile

Pana in 2030, imbunatatirea calitatii apei prin reducerea poluarii, eliminarea depozitarii deseurilor si reducerea la minimum a produselor chimice si materialelor periculoase, injumatatind proportia apelor uzate netratate si sporind substantial reciclarea si reutilizarea sigura la nivel global.

Pana in 2030, cresterea substantiala a eficientei de utilizare a apei in toate sectoarele si asigurarea unui proces durabil de captare si furnizare a apei potabile, pentru a face fata deficitului de apa si pentru a reduce substantial numarul de persoane care sufera de deficit de apa

Pana in 2030, implementarea managementului integrat al resurselor de apa la toate nivelurile, inclusiv, daca este cazul, prin cooperarea transfrontaliera

Pana in 2020, protejarea si restabilirea ecosistemelor legate de apa, inclusiv munti, paduri, zone umede, rauri, rezervoare acvifere si lacuri

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le sustine – la una sau mai multe dintre aceste tinte?

Te asteptam in cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de buna practica, pentru a-i inspira si pe altii,
  • lectii invatate, experienta si know-how
  • propuneri de imbunatatire sau completare a politicilor publice, care sa favorizeze dezvoltarea sanitatiei in Romania.

Astfel vom veni in sprijinul autoritatilor locale si al guvernului de a-si atinge propriile tinte.

Tinte ale autoritatilor publice:

Pana in 2030, extinderea cooperarii internationale si suportului pentru consolidarea capacitatilor pentru tarile in curs de dezvoltare, privind activitatile si programele legate de apa si salubrizare, inclusiv prelevarea apei, desalinizarea, utilizarea eficienta a apei, tratarea apelor reziduale, tehnologii de reciclare si reutilizare

Suportul si consolidarea participarii comunitatilor locale in imbunatatirea gestionarii apelor si salubrizarii

Avem la dispozitie 10 ani, pana in 2030, si multe de facut, dar avem convingerea ca impreuna, punandu-ne la un loc priceperea, timpul si energia, vom reusi sa sprijinim sanitatia in Romania.

Contribuie alaturi de compania ta:

IN CADRUL COALITIEI


Inventariaza, alaturi de colegii tai din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltarii accelerate a domeniului si formuleaza propuneri. Supune-le dezbaterii in cadrul grupului de lucru.

Participa la intalnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentantii sectorului guvernamental si la evenimentele coalitiei. Asuma-ti un rol activ in ceea ce priveste comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coalitiei.

Contribuie la comunicarea publica a temei, a activitatii grupului de lucru si a coalitiei, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicita oricand sigla obiectivului sau a coalitiei in acest scop.

Invita alaturi de noi si alte organizatii cu experienta, in grupul de lucru din care faci parte sau in sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutatile. Urmareste pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilitatii in Romania pentru cele mai noi informatii despre acest domeniu.


IN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Nu folosi apa in exces. Asigura-te ca ai inchis robinetul atunci cand speli vasele sau fa dus. Umplerea unei cazi cu apa necesita mult mai multa apa decat un dus de 5-10 minute. Ia in considerare instalarea unui apometru care sa masoare consumul.

Incurajeaza comunitatea sa curete un rau din zona sau o plaja.


Vorbeste-le si colegilor tai despre toate acestea si invita-i sa faceti mai mult impreuna.


Despre Coalitia CRS

Coalitia Romania Sustenabila este o initiativa privata, apolitica, ce actioneaza – prin contributia voluntara a membrilor sai institutionali si individuali, inscrisi in grupurile de lucru tematice si regionale – ca interfata de consultare si dialog intre:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizatiile neguvernamentale si
  • cetateni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD), in vederea implementarii Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a Romaniei si a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, convenita la nivelul ONU si al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti