fbpx

Enter your keyword

Obiectivul # 6

Obiectivul 6: Apa curata si sanitatie

Asigurarea disponibilității și managementului durabil al apei, respectiv sanitație pentru toți sunt aspirații fundamentale ale cetățenilor. Este responsabilitatea statului asigurarea disponibilității apei și sanitației pentru toți. Acest obiectiv include teme variate, de la protecția ecosistemelor acvatice și a Deltei Dunării, până la creșterea eficienței în domeniul managementului și aprovizionarea populației cu apa curată, potabilă.

Împreună vom lucra pentru a atinge până în 2030 țintele formulate de Organizația Națiunilor Unite pe acest domeniu, devenite acum și țintele noastre:

Ținte:

Până în 2030, realizarea accesului universal și echitabil la apa potabilă sigură și la prețuri accesibile pentru toți

Până în 2030, realizarea accesului la condiții sanitare și de igienă adecvate și echitabile pentru toți și eliminarea defecării în aer liber, acordând o atenție specială nevoilor femeilor și fetelor și celor în situații vulnerabile

Până în 2030, îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea depozitării deșeurilor și reducerea la minimum a produselor chimice și materialelor periculoase, înjumătățind proporția apelor uzate netratate și sporind substanțial reciclarea și reutilizarea sigură la nivel global.

Până în 2030, creșterea substanțială a eficienței de utilizare a apei în toate sectoarele și asigurarea unui proces durabil de captare și furnizare a apei potabile, pentru a face față deficitului de apă și pentru a reduce substanțial numărul de persoane care suferă de deficit de apă

Până în 2030, implementarea managementului integrat al resurselor de apă la toate nivelurile, inclusiv, dacă este cazul, prin cooperarea transfrontalieră

Până în 2020, protejarea și restabilirea ecosistemelor legate de apă, inclusiv munți, păduri, zone umede, râuri, rezervoare acvifere și lacuri

Compania ta contribuie – prin activitatea sa de baza, prin programele interne sau proiectele pe care le susține – la una sau mai multe dintre aceste ținte?

Te așteptăm în cadrul grupului de lucru cu:

  • exemple de bună practică, pentru a-i inspira și pe alții,
  • lecții învățate, experiență și know-how
  • propuneri de îmbunătățire sau completare a politicilor publice, care să favorizeze dezvoltarea sanitației în România.

Astfel vom veni în sprijinul autorităților locale și al guvernului de a-și atinge propriile ținte.

Ținte ale autorităților publice:

Până în 2030, extinderea cooperării internaționale și suportului pentru consolidarea capacităților pentru țările în curs de dezvoltare, privind activitățile și programele legate de apă și salubrizare, inclusiv prelevarea apei, desalinizarea, utilizarea eficientă a apei, tratarea apelor reziduale, tehnologii de reciclare și reutilizare

Suportul și consolidarea participării comunităților locale în îmbunătățirea gestionării apelor și salubrizării

Avem la dispoziție 10 ani, până în 2030, și multe de făcut, dar avem convingerea că împreună, punându-ne la un loc priceperea, timpul și energia, vom reuși să sprijinim sanitația în România.

Contribuie alături de compania ta:

ÎN CADRUL COALIȚIEI


Inventariază, alături de colegii tăi din departamentele relevante, politicile publice nefavorabile sau care ar fi utile dezvoltării accelerate a domeniului și formulează propuneri. Supune-le dezbaterii în cadrul grupului de lucru.

Participă la întâlnirile grupului de lucru, la dezbaterile cu reprezentanții sectorului guvernamental și la evenimentele coaliției. Asumă-ți un rol activ în ceea ce privește comunicarea cu membrii grupului sau secretariatul coaliției.

Contribuie la comunicarea publică a temei, a activității grupului de lucru și a coaliției, pe canalele online sau ofline, proprii sau ale companiei. Solicită oricând sigla obiectivului sau a coaliției în acest scop.

Invită alături de noi și alte organizații cu experiență, în grupul de lucru din care faci parte sau în sprijinul altui obiectiv.


Fii la curent cu noutățile. Urmărește pagina de Facebook: Ambasada Sustenabilității în România pentru cele mai noi informații despre acest domeniu.


ÎN CADRUL COMPANIEI SAU PERSONAL


Nu folosi apa în exces. Asigură-te că ai închis robinetul atunci când speli vasele sau faci duș. Umplerea unei căzi cu apă necesita mult mai multă apă decât un duș de 5-10 minute. Ia în considerare instalarea unui apometru care să măsoare consumul.

Încurajează comunitatea să curețe un râu din zonă sau o plajă.


Vorbește-le și colegilor tăi despre toate acestea și invită-i să faceți mai mult împreună.


Despre Coaliția CRS

Coaliția România Sustenabilă este o inițiativă privată, apolitică, ce acționează – prin contribuția voluntară a membrilor săi instituționali și individuali, înscriși în grupurile de lucru tematice și regionale – ca interfață de consultare și dialog între:

  • sectorul guvernamental-administrativ,
  • mediul de afaceri,
  • sistemul academic,
  • organizațiile neguvernamentale și
  • cetățeni,

pe fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), în vederea implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă a României și a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, convenită la nivelul ONU și al UE.

Sustinatori

Ambasada Sustenabilitatii este un fanion important la inceput de drum in Romania. Este foarte important sa existe un astfel de nucleu, agregator de proiecte cu oameni bine pregatiti si dornici sa inoveze domeniul sustenabilitatii, mai ales in ceea ce priveste sectorul privat. Le doresc mult succes si ii asigur ca Departamentul pentru Dezvoltare Durabila apreciaza efortul depus pentru actiunile ce deservesc implementarea Agendei 2030.

László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila - Guvernul Romaniei

Fiecare stat este reprezentat in Romania prin propria ambasada, insa combaterea saraciei, protectia mediului, promovarea sanatatii nu cunosc conceptul de nationalitate. Pamantul ne apartine tuturor si este timpul sa beneficieze de o ambasada – un spatiu, un reper pentru toti oamenii responsabili care isi propun sa ajute si care, prin resursele, prin puterea lor sau prin exemplul personal, pot schimba lumea.

Marco Hößl

Director General Kaufland Romania

Suntem bucurosi sa sustinem “Ambasada Sustenabilitatii in Romania” ca punct de intalnire pentru discutii legate de sustenabilitate si responsabilitate sociala a companiilor. Credem ca aceasta agora poate aduce o contributie importanta la promovarea gandirii sustenabile in Romania. Pentru a ne pastra comorile naturale, cultura, precum si bunastarea ca si comunitate, luarea de decizii durabile ar trebui sa fie o parte inerenta a ADN-ului societatii noastre.

Excelenta Sa Dl Cord Meier-Klodt

Ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti

Guvernul suedez este un sustinator puternic al Agendei 2030. Pentru a reusi sa indeplinim toate cele 17 obiective ale dezvoltarii durabile, trebuie sa colaboram – guverne, societatea civila si sectorul privat. Trebuie sa lucram impreuna atat la nivel national, cat si dincolo de frontiere! Ambasada Suediei doreste ca Ambasada Sustenabilitatii in Romania sa aiba succes in cresterea gradului de constientizare si cunoastere a acestei probleme importante in Romania – toate fortele bune trebuie mobilizate pentru o dezvoltare durabila!

Excelenta Sa Dna. Anneli Lindahl Kenny

Ambasadorul Suediei in Bucuresti

Ambasada Olandei la Bucuresti sprijina initiativa The CSR Agency de a infiinta o platforma de sustenabilitate in Romania. Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala corporativa sunt valori fundamentale ale societatii noastre. E nevoie de sprijin din partea sectorului public si privat pentru a aduce aceste teme pe agenda companiilor, politicienilor, guvernelor si organizatiilor neguvernamentale. Este importanta si foarte valoroasa existenta unei locatii fizice in Bucuresti, unde companiile, ONG-urile, universitatile, politicienii, studentii, cercetatorii, reprezentantii si cetatenii se pot aduna, dezbate, impartasi bune practici, invata si lucra impreuna pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor teme in societatea noastra.

Dl. Huub Drabbe

Seful Sectiei Economice, Ambasada Olandei la Bucuresti