fbpx

Enter your keyword

post

Andrei Pitiș, CEO și Fondator Simple Capital: „Cred că este neetic să te gândești că poți să faci un business infinit pe o planetă cu resurse finite”

Andrei Pitiș, CEO și Fondator Simple Capital: „Cred că este neetic să te gândești că poți să faci un business infinit pe o planetă cu resurse finite”

Deși scopul principal al unui business este profitul, ar trebui ca antreprenorii să se orienteze către economia circulară și optimizarea resurselor existente, consideră Andrei Pitiș, CEO și fondatorul Simple Capital, vehicul de investiții în startup-uri tehnologice.

Pitiș este unul dintre cei mai importanți antreprenori și investitori locali din industria de IT. A fondat Vector Watch, business cumpărat de Fitbit (companie achiziționată, în 2019, de către Google) și a fost acționar al Clever Taxi, business deținut în prezent de către Daimler și redenumit Free Now.

„Eu nu cred că profitul în sine este ceva neetic. Cred că un business este creat pentru a face profit, acesta este singurul scop pentru care creezi un business, după părerea mea. Dar cred că este neetic să te gândești că poți să faci un business infinit pe o planetă cu resurse finite. Trebuie să te orientezi fie către o zonă de economie circulară, fie o zonă de optimizare, fie o zonă de energii curate, fie măcar să începi să măsori gradul de impact pe care-l are businessul pe care îl conduci în ecosistem și să poți să vezi dacă ceea ce faci tu acolo are impact sau nu”, a declarat Andrei Pitiș în cadrul emisiunii „Afaceri pentru Viitor”.

Acesta este un proiect realizat de Ambasada Sustenabilității în România, care aduce față în față cei mai importanți lideri ai mediului de afaceri și cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabilă.

Andrei Pitiș crede că afacerile care nu își vor putea păstra competitivitatea pe viitor sunt cele care nu iau în considerare oportunitățile aduse de sustenabilitate.

„Eu cred că afacerile fără viitor sunt afacerile care văd în orice, inclusiv în sustenabilitate, un pericol, în loc să vadă o oportunitate. […] Mi se pare foarte important să dai mai departe într-un fel în care să-i încurajezi și pe ceilalți să dea mai departe și să genereze un efect de multiplicare”, adaugă antreprenorul, care consideră tehnologia un instrument facilitator ce poate ajuta oamenii să aibă o viață mai bună.

În opinia sa, gestionarea aspectelor legate de sustenabilitate necesită interdisciplinaritate și o echipă diversă. […] Cred în interdisciplinaritate, adică nu cred că cineva, că un om tehnic poate să rezolve singur o problemă de sustenabilitate. Și cred că cea mai puternică echipă este o echipă foarte diversă, cu oameni care pot să vadă problema din unghiuri diferite. Este foarte greu de pus laolaltă o astfel de echipă.”

Andrei Pitiș subliniază că echipele care funcționează cel mai bine, mai ales atunci când vine vorba de mediul tehnic, sunt cele alcătuite atât din bărbați, cât și din femei, care aduc un plus de empatie și bune abilități de comunicare.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

Despre Ambasada Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității promovează modelul economic în care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică (profitul). Ambasada este o inițiativă nonprofit, privată și apolitică. Lansată oficial în 2018, organizația aduce laolaltă companiile responsabile și ONG-urile implicate pentru ca împreună să contribuim la apropierea momentului în care românii trăiesc într-un mediu sănătos, o societate echitabilă și prosperă.

Website: https://ambasadasustenabilitatii.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/AmbasadaSustenabilitatiiInRomania

LinkedIN: https://www.linkedin.com/company/ambasada-sustenabilitatii-in-romania/

YouTube: