Enter your keyword

post

Americanii alocă un grant de 14 mil. dolari pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, în timp ce UE se întreabă dacă energia nucleară intră în taxonomie

Președintele american Joe Biden a anunțat alocarea unui grant de 14 mil. dolari pentru proiectul care prevede dezvoltarea unor reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) în România, potrivit unui comunicat de presă transmis de compania Nuclearelectrica.

Foto: NuScale

Acest grant va facilita derularea etapei preliminare a studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul firmei americane NuScale în România, derulat în parteneriat cu Nuclearelectrica și E-Infra.

Până la finalul deceniului, proiectul ar trebui să se concretizeze drept prima centrală electrică NuScale din Europa, cu șase module și o putere instalată de 462 MW. Aceasta va fi dezvoltată pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.  

Centrala ar trebui să genereze 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții și 2.300 de locuri de muncă în producție și ar trebui să ajute țara noastră să evite anual. 4 milioane de tone de emisii de carbon

Proiectul este derulat într-un moment în care Uniunea Europeană urmează să decidă dacă gazul și energia nucleară vor intra în taxonomia referitoare la investițiile considerate „verzi” – un sistem care va influența masiv direcția în care se îndreaptă capitalul în următoarele decenii. 

Pentru context, energia nucleară reprezenta peste 11,2% din mixul energetic al României la momentul publicării acestor informații.

No Comments

Add your review

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.