AmCham Sustainability Competition a desemnat câte un câștigător pentru fiecare dintre provocările abordate de competiție.
CarbonCel, ECONOS și Archnite Technologies au dezvoltat prototipuri inovatoare care pot contribui la reducerea amprentei de carbon, măsurarea impactului adoptării de practici agricole regenerative și reciclarea inovativă a deșeurilor.
În perioada august-octombrie 2023, cele 14 startupuri selectate în cadrul AmCham Sustainability Competition au lucrat intens la dezvoltarea soluțiilor propuse. Pe lângă workshopurile de business, participanții au avut parte de sesiuni de consultare și feedback alături de companiile membre ale Camerei de Comerț Americane, inițiatoarele celor trei provocări adresate de accelerator: Cargill România, Microsoft România, Raiffeisen Bank, Stericycle România, Kimball Electronics România și Coca-Cola HBC România.
Scopul AmCham Sustainability Competition a fost ca startupurile participante să dezvolte un Proof of Concept relevant și inovativ care să adreseze cele mai presante provocări din domeniul sustenabilității și protecției mediului, propuse de companiile membre AmCham pentru acest program: măsurarea impactului adoptării de practici agricole regenerative, reducerea amprentei de carbon și identificarea de soluții inovatoare pentru reciclarea deșeurilor. Juriul care a urmărit evoluția startupurilor participante în program și a desemnat cei trei câștigători a fost format din reprezentați ai companiilor care au propus provocările, ai AmCham România și Impact Hub Bucharest.
“Ne bucurăm că AmCham Sustainability Competition a adus împreună companii mari și companii la început de drum preocupate de un viitor sustenabil și angajate în căutarea celor mai bune soluții pentru provocările complexe din domeniu. Felicităm cei 3 câștigători, și încurajăm toate cele 14 start-upuri care au parcurs programul de accelerare să continue să dezvolte soluțiile lor. Le mulțumim membrilor direct implicați în proiect, partenerului nostru de implementare, Impact Hub Bucharest, precum și companiilor care au susținut agenda aniversară #AmCham30 și au făcut posibilă derularea acestui proiect. Pentru AmCham și membrii comunității noastre, un viitor sustenabil rămâne un obiectiv deosebit de important și dincolo de anul aniversar.” a spus Letiția Pupăzeanu, Directorul Executiv al AmCham România.
Soluțiile câștigătoare ale AmCham Sustainability Competition 2023
Provocarea #1: Impactul adoptării de practici agricole regenerative – Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative?
Dintre cele cinci startupuri înscrise pentru a dezvolta soluții inovatoare care să adreseze această provocare, CarbonCel a fost desemnat câștigător. CarbonCel este o soluție avansată end2end pentru cultivarea carbonului, care sprijină implementarea și monitorizarea proiectelor de carbon. CarbonCel propune un nou mod de agricultură verde care are ca scop sechestrarea carbonului în sol, carbon care altfel ajunge sub formă de CO2 în atmosferă. Soluția se bazează pe cazuri de utilizare Agriculture 4.0, implementare dispozitive, roboți și mașini telematice, cele mai bune practici agricole consolidate de algoritmi (AI) pe date de monitorizare în timp real.
Provocarea #2 – Reducerea amprentei de carbon – Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?
Dintre cele șase startupuri selectate pentru a dezvolta soluții care să rezolve această provocare, ECONOS este echipa câștigătoare. ECONOS oferă servicii de evaluare a amprentei de carbon, permițând companiilor să măsoare cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată de activitățile lor profesionale. Pe baza rezultatelor evaluării amprentei de carbon, startupul propune soluții personalizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Provocarea #3: Reciclarea deșeurilor – Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea deșeurilor?
Archnite Technologies, startupul câștigător dintre cele trei participante în această categorie, are ca obiectiv crearea unui centru de colectare și reciclare a deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice (DEEE). Archnite Technologies propune dezvoltarea procesului de recuperare a materiei prime din echipamente electronice scoase din uz, crearea locurilor de muncă și reducerea lipsei de materiale și materie primă, atât pentru România, cât și pentru UE. Prin recuperarea unor cantități importante de materii prime secundare din DEEE, acestea au un grad ridicat de reciclare-reutilizare între 85-90%.
Acceleratorul a reunit șase dintre cele mai mari companii la nivel local – Cargill România, Microsoft România, Raiffeisen Bank, Stericycle România, Kimball Electronics România și Coca-Cola HBC România, a adunat 63 de startupuri înscrise în competiție, dintre care 14 au fost selectate de juriu pentru a participa în program. În urma procesului de accelerare derulat pe parcursul a trei luni, trei startupuri au fost alese câștigătoare și au fost premiate de AmCham România.