fbpx

Enter your keyword

post

Agenția Internațională a Energiei avertizează: Dominația Chinei din piața panourilor solare ar putea încetini tranziția energetică

Agenția Internațională a Energiei avertizează: Dominația Chinei din piața panourilor solare ar putea încetini tranziția energetică

China domină piața panourilor solare, ceea ce ar putea duce la întârzieri în tranziția globală către o lume care utilizează energie mai „curată”, avertizează Agenția Internațională a Energiei (IEA), citată de FT.

Foto: Caspar Rae/Unsplash

În primul raport pe această temă, IEA a descoperit în dreptul Chinei o cotă de piață de peste 80% în etapa de producție a panourilor solare, iar pe anumite zone această cotă de piață ar putea ajunge la 95% până în 2025.

Lumea se va baza aproape integral pe China pentru furnizarea unor elemente cheie în dezvoltarea de panouri solare până în 2025. (…) Acest nivel de concentrare ar reprezenta o vulnerabilitate în orice lanț logistic global”, a notat IEA în raport.

Același raport a descoperit că din cauza inflației și a blocajelor din lanțul de aprovizionare prețul panourilor solare a crescut cu 20% în ultimul an, ceea ce a generat întârzieri la livrare în toată lumea.

Unul dintre motivele pentru care am realizat acest raport este pentru a sublinia o vulnerabilitatea importantă în lanțul de aprovizionare al panourilor solare și pentru a le cere guvernelor să facă eforturi înspre diversificare, astfel încât vulnerabilitățile să fie reduse”, a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.