Agenția Europeană de Mediu: Cetățenii Europei inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici
Cele mai multe ţări europene au depăşit limitele legale pentru cel puţin un poluant cheie al aerului, avertizează Agenția Europeană de Mediu. Datele oficiale din 2019 şi datele provizorii din 2020 provenite de la 4.500 de staţii de monitorizare din 40 de ţări semnalează că mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici.
În centrul și estul Europei au fost înregistrate cele mai ridicate concentrații de particule fine proveniți din combustibili solizi pentru încălzirea locuinţelor şi în industrie. În schimb, în sudul Europei se întâlnesc concentrații de ozon foarte ridicate.
Agenţia Europeană de Mediu afirmă că poluarea aerului reprezintă cel mai mare pericol de mediu pentru sănătatea oamenilor în Europa, provocând probleme de sănătate pulmonară şi circulatorie care pot duce la moarte prematură în unele cazuri.
Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial. Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India).
Ambasada Sustenabilității în România, alături de peste alte 40 de ONG-uri, a lansat către clasa politică o scrisoare deschisă în care solicită planuri concrete pentru combaterea poluării aerului. Aflați mai multe detalii aici: https://b20aer.ro/
Citiți și:
Sondaj: Poluarea aerului, cea mai importantă problemă de mediu, consideră jumătate dintre români
Studiu: Poluarea aerului provoacă 8,8 milioane de decese premature în fiecare an
România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București
No Comments