Enter your keyword

post

Afaceri pentru Viitor, sezonul 2 ep. 7: Mihai Schita, Fondator Schwab Agro Prod

Educația joacă un rol vital în conștientizarea importanței principiilor sustenabilității, consideră Mihai Schita, Fondator Schwab Agro Prod, companie înființată în 2004, care exploatează 3.000 hectare de teren agricol, în Ardud, județul Satu Mare.

Responsabilitatea începe cu mine pentru că eu, de exemplu, am făcut propria educație. După aceea am făcut educația familiei mele. După aceea am făcut colectivului oamenilor care sunt în jurul meu, am vorbit ce conduită să adoptăm și cum trebuie să se întâmple lucrurile. Și pornind de acasă, apoi de la birou, la nivel de platformă, de la A la Z”, a declarat Mihai Schita, în cadrul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Afaceri pentru Viitor”, dedicat IMM-urilor, susținut de ING.

Proiectul a fost demarat anul trecut de Ambasada Sustenabilității în România pentru a aduce față în față cei mai importanți lideri ai mediului de afaceri și cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabilă.

În 2014, în parteneriat cu Biogest Austria, compania Schwab Agro Pro a investit aproximativ 6 milioane de euro într-o staţie de biogaz din localitatea Ardud, care are o putere instalată de 1,5 MWH. Căldura generată este folosită la instalaţia de uscare a cerealelor, pentru încălzirea unor suprafețe de 0,60 hectare sere și pentru alte activități desfășurate pe platformă.

Totodată, conform lui Mihai Schita, în acest an, compania sa are în plan realizarea unei stații de compostare cu o capacitate de până la 6.000 de tone pe an, care va asigura independența față de îngrășămintele chimice în proporție de cel puțin 80%.

În opinia sa, ingredientele unui parteneriat solid de afaceri includ onestitatea și corectitudinea. Să nu uităm că businessurile se fac între doi parteneri și nu între două companii, nu între cifre – se fac între oameni. Consider că onestitatea și parolismul în business sunt, de fapt, secretul pentru a merge mai departe.”

Aceleași elemente contează și în relația cu investitorii, adaugă Mihai Schita. „Ideea este că dacă o companie are, în relația cu finanțatorii, o conduită corectă și onestă, adică plătindu-și ratele, dobânzile, costurile, comisioanele, niciun finanțator nu o să spună stop joc.”

Pentru antreprenor, sustenabilitatea în afaceri înseamnă valorificarea tuturor reziduurilor biodegradabile la nivel de exploatație agricolă, referindu-se la biomasa rezultată în urma recoltării cerealelor.

Nu în ultimul rând, investițiile în sustenabilitate care permit independența energetică sunt foarte importante pentru viitorul oricărui business, adaugă fondatorul companiei agricole.

Chiar dacă efortul pentru a ajunge să fii independent este unul al naibii de anevoios, la final, afirm cu toată tăria: merită 100% totul. Risipa de timp, energie, investiții, tot. […] Fiecare ar trebui să se gândească că a fi independent astăzi este cel mai important lucru”, spune Mihai Schita.

Sezonul 2 „Afaceri pentru viitor” dedicat IMM este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilității în România, în parteneriat cu ING.

Programul „Afaceri pentru Viitor” este unul dintre pilonii cei mai importanți prin care Ambasada Sustenabilității creionează viitorul și ajută companiile să se pregătească pentru un viitor mai sustenabil. 

Vezi AICI cum poți să susții acest program.