Afaceri pentru Viitor, sezonul 2 ep. 6: Gelu Popa, Fondator și CEO Geladi
Pentru Geladi, un mic producător de saltele, materii prime și materiale pentru industria produselor tapițate, integrarea principiilor de sustenabilitate s-a făcut pe măsură ce clienții finali au devenit mai conștienți de parcursul saltelelor folosite, spune Gelu Popa, Fondator și CEO al companiei pe care a înființat-o în 2001.
„Ideea aceasta a sustenabilității ne-a venit în mod natural. Începând cu doi-trei ani în urmă, o mulțime de clienți, în special persoane fizice, m-au întrebat: <Mulțumesc, salteaua e foarte bună, dar ce fac cu cea veche?>. Și atunci a răsărit în mintea noastră întrebarea aceasta: ce se va întâmpla cu salteaua noastră peste 10-12 ani?”, a declarat Gelu Popa, în cadrul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Afaceri pentru Viitor”, dedicat IMM-urilor, susținut de ING.
Proiectul a fost demarat anul trecut de Ambasada Sustenabilității în România pentru a aduce față în față cei mai importanți lideri ai mediului de afaceri și cele mai importante teme privind dezvoltarea sustenabilă.
„Salteaua are arcuri, stofe, burete. Nu există astăzi în Romania nicio firmă de colectare și de reciclare a acestor saltele. Dacă până acum nu ne-a păsat unde sunt saltelele noastre vechi și ce se întâmplă cu ele, astăzi chiar ne pasă și ne punem întrebarea aceasta.”
El crede că educația cu privire la importanța protejării mediului înconjurător ar trebui să înceapă cât mai devreme. „Ar trebui de mâine, de la grădiniță să se predea, să fie <Ora Pământului>, <Pubela mea>, <Protecția mediului>, nu știu cum să se numească. Și până în clasa a cincea să fie obligatorie, ca și educația fizică. Ar trebui să fie obligatorie și ora aceasta, care nu există astăzi, de protecție a mediului.”
În opinia lui Gelu Popa, sustenabilitatea implică utilizarea atentă a resurselor disponibile astfel încât viitorul generațiilor următoare să nu fie afectat.
„Sustenabilitatea este suma proceselor prin care folosim resursele de astăzi ca să ne asigurăm tot ce avem noi nevoie, fără să le afectăm pe cele ale generațiilor viitoare. Trebuie să ne gândim la copiii noștri, ce apă le lăsăm, ce aer le lăsăm… Ce o să se întâmple cu salteaua pe care o produc eu astăzi peste 10 ani, când nu o să mai fie folosită? Ce se întâmplă cu ea, unde ajunge? Ne punem întrebări, ne gândim”, adaugă antreprenorul.
Compania Geladi reciclează diferențele de debitare care sunt apoi transformate în materii prime pentru confecționarea unor noi produse.
De asemenea, Geladi are în plan să investească în propria centrală fotovoltaică, pentru a asigura consumul de energie al companiei.
Sezonul 2 „Afaceri pentru viitor” dedicat IMM este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilității în România, în parteneriat cu ING.
Programul „Afaceri pentru Viitor” este unul dintre pilonii cei mai importanți prin care Ambasada Sustenabilității creionează viitorul și ajută companiile să se pregătească pentru un viitor mai sustenabil.