fbpx

Enter your keyword

Adrian Hădean, desemnat Ambasadorul Sustenabilității

Adrian Hădean, desemnat Ambasadorul Sustenabilității

Adrian Hădean a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității

Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat noul Ambasador al Sustenabilității.

Am ales ca noul Ambasador să fie Adrian Hădean, pentru proiectul său intitulat „Solidar Social”. „Solidar Social” este un program lansat de Asociația Adi Hădean în aprilie 2020 și vizează livrarea anuală a un milion de porții de mâncare către persoanele care provin din medii defavorizate și dezvoltarea a 5 bucătării sociale care să ofere sprijin oamenilor afectați de sărăcie.

„Proiectul Solidar Social face parte din drumul nostru către împlinirea unei viziuni legate de ce putem să facem noi cu viața noastră și ce putem face noi bine pentru țara în care trăim”, a declarat Chef Adi Hădean în cadrul evenimentului de înmânare a diplomei onorifice.

„La acest moment, asta înseamnă că facem, la amiază, mâncare caldă cu oameni din București, dar și din alte orașe ale țării pentru oameni nevoiași, pentru cadrele medicale din spitalele COVID”, a transmis el.

Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.

„ Dacă nu contribui la locul în care ești și la locul în care te-ai născut, ce sens ai? ”

Credit video: Inquam Photos

Asociația Adi Hădean își propune să creeze, prin proiectul „Solidar Social”, o rețea de cantine sociale care să funcționeze prin donații de alimente, cu resursa umană inclusă în programe educaționale de reconversie sau școli vocaționale. 

„Din mediile pe care noi le hrănim astăzi, vrem să extragem cât mai mulți oameni care să meargă să muncească, să învețe să facă ospitalitate, să învețe bucătărie, să poată să își câștige demnitatea muncind în domeniul acesta (…) să-i ajutăm pe cei provenind din medii defavorizate să înțeleagă cât este de important să lucreze pentru mediul din care provin și, în felul acesta, societatea românească să crească.”

Astfel, tinerii din familii vulnerabile au ocazia absolvirii unor cursuri de certificare și stagii practice pentru profesarea meseriilor de bucătar, chelner sau brutar, oferindu-li-se oportunităţi de dezvoltare în segmentul HoReCa. 

Cum sprijină autoritățile astfel de demersuri? „Vin, iau felicitările și apoi noi ne vedem de treaba noastră. Dar noi nu facem asta pentru ei, ci pentru noi și pentru cei nevoiași.”, ne-a răspuns Hădean.

Însă convingerea și pasiunea cu care crede în acest proiect îl fac să continue, chiar și atunci când întâmpină greutăți. „Este foarte greu, în fiecare zi este greu, dar dacă vrem să găsim modalități de descurajare, pe astea le găsim tot timpul. (…) Până la urmă, ce să faci cu viața ta, cât de mult poți să mănânci, cât de mult poți să bei, cât de mult poți să stai în vacanță, cât de multe mașini poți să conduci odată? Dacă nu contribui la locul în care ești și la locul în care te-ai născut și la locul în care stai, ce sens ai?

Dacă trăiești în viața asta ca și cum ai pârjoli câmpurile și ai otrăvi fântânile, la un moment dat nu o să mai ai nimic de pârjolit, a mai declarat el.

Programele educaționale gastronomice și combaterea risipei alimentare merg mână în mână și nu sunt direcții noi, aplicate acum de către Chef Adi Hădean, ci promovate de-a lungul întregii sale activități. Este nevoie de respect pentru toate resursele planetei, aflate în pericol tot mai mare. Aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, cea mai mare pondere având-o mâncarea gătită, fructele și legumele. Așadar, întâmpinăm o necesitate infinită de educare a consumului în raport cu un consum iresponsabil de resurse finite. Oricât evoluăm ca societate, din anumite puncte de vedere, încă sunt milioane de români care trăiesc în sărăcie, care nu au acces la apă sau curent, darămite la mâncare gătită, a mai transmis el.

„Este foarte important să gătești tot. Să ai respect pentru un ingredient înseamnă să scoți din el tot ce e mai mult posibil. Cu cât arunci mai multă mâncare, cu atât companiile care produc mâncare și fermele, vor produce și mai multă. Dacă produci mâncare doar pentru a fi aruncată, nu se cheamă o viață sustenabilă”, a argumentat Hădean.

În fond, totul se bazează pe un concept simplu: diferența dintre nevoie și moft, spune Adi Hădean. Dacă putem face această distincție, „viața ni se schimbă radical”.

Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.

Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.

Decernarea premiului SustainAbility Ambassador

Foto: Inquam Photos

Vezi AICI cum poți să susții acest program.