Adrian Cocan, desemnat noul Ambasador al Sustenabilității
Adrian Cocan (Lăptăria cu Caimac) a primit titlul de Ambasador al Sustenabilității
Ambasada Sustenabilității în România (ASR) a desemnat noul Ambasador al Sustenabilității.
Am ales ca noul Ambasadorul să fie Adrian Cocan, cofondator și General Manager Lăptăria cu Caimac. Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul Lăptăria cu Caimac, face o investiţie de 4 milioane de euro pentru un proiect în premieră în România: o staţie de spălare a sticlelor şi a borcanelor în care îşi comercializează produsele. Investiția nu va crește doar profitabilitatea companiei, ea se dorește și a fi un prim pas în realizarea unui sistem național de recuperare și refolosire ambalaje, destinat consumatorilor. “E imperativ necesar ca acele sticle din debarale să găsească drumul automatelor, să ajungă la noi”.
În cadrul evenimentului de înmânare a diplomei onorifice, Adrian Cocan a vorbit despre motivele care l-au determinat să creeze o afacere cât mai sustenabilă, care va deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2030.
Viitorul afacerilor este unul sustenabil, a argumentat antreprenorul. “Pur și simplu vor fi din ce în ce mai puține resurse, și asta le va face mai scumpe, și dacă modelul de business nu este unul sustenabil, la un moment dat se va gripa și se va închide”, a punctat el.
Prin programul Ambasadorii Sustenabilității, ASR promovează modelele care inspiră și motivează cetățenii și companiile românești să rezolve probleme sociale și de mediu fără a sacrifica eficiența economică.
“Dacă modelul de business nu este unul sustenabil, la un moment dat se va gripa și se va închide”
Compania vrea să reutilizeze ambalajele pe care le pune piaţă, ambalaje care sunt făcute dintr-o sticlă specială, foarte rezistentă, putând fi refolosite de până la 250 de ori. Lăptăria cu Caimac va colecta doar sticlele şi ambalajele proprii, însă staţia va putea spăla recipiente şi pentru alte companii, cu condiţia ca profilele şi dimensiunile să fie relativ apropiate.
“Estimarea noastră este că în următorii patru ani sticla se va scumpi foarte mult. Și va avea impact asupra prețului final. Salvarea dintr-o astfel de situație este un sistem de recuperare. (…) Noi sperăm să fim un model. În primul rând să fim un model, o sursă de inspirație, și nu numai pentru industria lactatelor.”, a declarat el pentru Ambasada Sustenabilității.
“Realizarea unui kilogram de sticlă, echivalează cu plasticul. Au același output de dioxid de carbon. Însă, mai ales o sticlă ca noastră, termică, poate fi folosită lejer de 250 de ori”, a explicat antreprenorul.
Însă dincolo de acest proiect important de recuperare și refolosire a ambalajelor, Adrian Cocan a vorbit și despre eforturile de a fi cât mai sustenabili în întreaga lor activitate.
“Folosim tot bălegarul, toate resturile de la masa animalelor, și după ce au terminat de fermentat le folosim ca îngrășământ, ceea ce înlocuiește un volum foarte mare de îngrășăminte de sinteză. (…) Folosim în tot lanțul logistic și în toate procesele produse cât se poate de sustenabile”, a declarat el.
În același timp, companiile responsabile trebuie să dezvolte astfel de procese, iar, instituțiile statului, la rândul lor, trebuie să vină în sprijinul lor. “Până să ne uităm la consumatori, care aruncă poate 100 ml de lapte de pe fundul unei sticle, pe care nu l-au consumat, același lucru se întâmplă în procesele logistice, și se întâmpla fix datorită lipsei de infrastructură. (…) Lucrurile acestea trebuiau începute acum 15 ani, și astăzi am fi avut sisteme de reciclare și probabil n-ar fi fost nimic surprinzător într-un sistem de reutilizare.”, a argumentat antreprenorul.
Consumatorii caută din ce în ce mai mult produse sustenabile însă, “în egală măsură trebuie să fim conștienți că resursele se vor termina”, iar dacă “dacă modelul de business nu este unul sustenabil, la un moment dat se va gripa și se va închide”, a concluzionat Cocan.
Încă din 2018, Ambasada Sustenabilității promovează ambasadori ai sustenabilității din sectoare și domenii diferite, din zona urbană sau rurală, promotori de cauze diverse și contributori la obiective de dezvoltare durabilă diferite. Însă cu toții au în comun efortul și dorința lor de ”mai bine”.
Programul SustainAbility Ambassadors este dedicat oamenilor implicați și exemplelor lor de succes în construirea unei Românii sustenabile.