Activiștii de mediu sunt nemulțumiți de lipsa de ambiție din angajamentele asumate de liderii G7
Activiștii de mediu și-au arătat nemulțumirea săptămâna aceasta față de decizia liderilor din țările G7 de a permite o serie de excepții de la angajamentele de mediu pe care și le-au asumat anterior, o decizie luată parțial din cauza crizei energetice generate de războiul din Ucraina, potrivit Reuters.
Grupul celor Șapte este format din SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia. Liderii acestor țări au anunțat că vor permite în continuare utilizarea investițiilor în combustibili fosili fără a ține cont de regulile de compensare a emisiilor, însă doar în circumstanțe „excepționale”. Totuși, aceleași țări s-au angajat să elimine deschiderea pentru astfel de investiții până la finalul 2022.
Totodată, un angajament anterior menționa că acești lideri industriali vor face ca jumătate din vânzările de automobile să fie reprezentate de vehicule fără emisii de carbon până în 2030. Acum, acest angajament a fost înlocuit de o promisiune vagă prin care se menționează doar o creștere „semnificativă” a vânzărilor de vehicule fără emisii. Această schimbare a plecat de la presiunile Japoniei.
Reprezentanții Greenpeace Germania au declarat pentru agenția de presă că angajamentele guvernelor lumii sunt prea puțin ambițioase în comparație cu nevoia reală generată de urgența climatică. Alți activiști de mediu au reacționat chiar mai dur.
„În mod cinic, liderii G7 au folosit războiul din Ucraina drept o scuză pentru a face mari pași înapoi în lupta cu criza climatică”, a declarat Wiktoria Jedroszkowiak, o activistă din Polonia, care face parte din mișcarea globală „Fridays for Future”.