A fost odată și Fundația Bosch România lansează expoziția interactivă „Exploratori de poveste” la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa
Pe data de 1 iunie echipa de povestitori #AfostOdata lansează cu susținerea Fundației Bosch România expoziția interactivă și incluzivă Exploratori de poveste dedicată românilor Grigore Antipa și Emil Racoviță. Expoziția se adresează familiilor cu copii pasionați de științele naturii și îmbină mai multe tehnologii multimedia cu poveste, experimente, jocuri senzoriale și elemente digitale. Conținutul poate fi un bun prilej de joacă în familie în cel mai vizitat muzeu din București. Expoziția face parte din traseul de vizitare al muzeului și este completată cu indicii digitale care îi vor provoca pe copii să descopere o mulțime de informații valoroase despre cei doi exploratori. Este o călătorie în timp regizată de scenografa Bogdana Pascal care începe din școală și se termină într-un laborator de studiu unde copiii se vor putea juca, experimentând cu ajutorul celor cinci simțuri.
Poveștile de viață ale celor doi exploratori sunt uimitoare nu doar pentru copii, cât și pentru adulți. Grigore Antipa este omul care a reușit să aducă magia naturii în mijlocul orașului cu scopul de a educa generațiile viitoare să iubească, să protejeze și să respecte natura. Biolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar, Grigore Antipa este românul care a inventat dioramele, acele vitrine 3 D în care speciile sunt prezentate în funcție de habitatul lor și proiectate pe un fundal pictat. Multe dintre ele se regăsesc încă la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. El a fost coleg de bancă, la Iași, cu Emil Racoviță, iar prietenia lor din anii de școală i-a legat întreaga viață. Emil Racoviță a avut o viață desprinsă din cărțile de aventuri. A ajuns aproape de Polul Sud, s-a scufundat pe fundul mărilor și a transformat studierea viețuitoarelor din peșteri într-o nouă știință.
Lansarea va avea loc joi, 1 iunie, ora 13.00. Pentru a marca Ziua Copilului cei mici sunt așteptați la un atelier incluziv gratuit, în frumoasa curte a muzeului din Şoseaua Pavel D. Kiseleff 1.
Pe 1 iunie Afostodata.ro împlinește cinci ani de poveste! Aniversăm împreună cu toți iubitorii de povești în cel mai iubit muzeu din București. Ne bucurăm că le putem oferi copiilor povestea a doi colegi de bancă care au cucerit lumea la propriu și la figurat. Antipa și Racoviță sunt copiii care și-au urmat visul și au devenit doi dintre cei mai mari oameni de știință ai României. Pornind de la prietenia lor vă invităm într-o călătorie care să vă inspire. Pentru că, nu-i așa, și poveștile adevărate încep cu A fost odată… spune Măriuca Mihăilescu.
Colecția poate fi accesată pe afostodata.ro în format audio și în limba semnelor române aici.
Conținutul original poate fi ascultat și pe Spotify sau iTunes, iar copiii pot completa online quiz-uri interactive cu informații de tipul Știați că? Să ținem minte, Fun Facts.
Proiectul este finanțat de Fundația Bosch România și este implementat de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
„Exploratori de poveste” este o expoziție temporară interactivă care se supune orarului de funcționare și organizare ale Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Conținutul este accesibilizat pentru persoanele cu deficiență de auz.
****
Sloganul Fundației Bosch România este <<Din grijă pentru viitor>>. Astfel, am pornit la drum cu dorința de a contribui la modelarea în bine a viitorului, dar raportându-ne mereu la trecut. Pentru că trecutul este o sursă inepuizabilă de experiențe, de valori, de povești iar prezentul ne oferă șansa de a le folosi tocmai pentru a ne contura un viitor așa cum ni-l dorim. Sperăm ca poveștile lui Emil Racoviță și Grigore Antipa să inspire generații de copii, să îi determine să descopere științele naturii, să viseze să devină biologi, oceanologi, speologi. Simona Beldiman, Director executiv, Fundația Bosch România
***
Despre Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture
Asociatia pentru Educație Digitală Bigger Picture are ca misiune realizarea de conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea pentru toți copiii. Din 2018 dezvoltăm afostodata.ro, un concept unic în România, care conține povești, podcast-uri, povestiri, fișe de lucru și quiz-uri interactive, în formate audio și video (limba semnelor). Platforma este omologată ca mijloc de învățare de Ministerul Educației pentru învățământul primar și gimnazial special și de masă și este în parteneriat cu Ministerul Mediului.
***
Despre Fundația Bosch România
Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială. Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România.
Prin programul umbrelă EduCare, Fundația Bosch România susține inițiative durabile din domeniul educației. Accesul la educație, dar și educația pentru viitor reprezintă direcții de interes. Pentru mai multe informații, accesați www.fundatiabosch.ro