fbpx

Enter your keyword

post

A fost lansat Raportul de sinteză al IPCC

A fost lansat Raportul de sinteză al IPCC

În cel mai recent raport al său, Grupul Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (IPCC) lansează un avertisment dur, dar și un mesaj de încurajare.

Raportul de sinteză al IPCC, care a fost publicat la 20 martie 2023, este a patra și ultima tranșă a celui de-al șaselea raport de evaluare (AR6). IPCC publică evaluări științifice cuprinzătoare la fiecare șase-șapte ani, iar acesta este unul dintre ele.
Raportul evidențiază un cadru de soluții pe care IPCC îl numește dezvoltare rezilientă la schimbările climatice. În esență, acest lucru înseamnă că toate activitățile de dezvoltare ar trebui să contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, precum și la beneficii mai largi. Pentru ca dezvoltarea rezilientă la schimbările climatice să se realizeze, aceasta trebuie să înțeleagă și să ia în considerare diverse contexte locale, viziuni ale lumii și cunoștințe.

“Următorii câțiva ani vor juca un rol critic în determinarea viitorului nostru și al generațiilor viitoare”, potrivit raportului IPCC.

Unul dintre motive este faptul că dezvoltarea rezilientă la schimbările climatice va deveni mai dificil de realizat dacă se permite continuarea încălzirii și a pierderii biodiversității.

Raportul IPCC susține că este necesară o schimbare radicală. Aceasta înseamnă o regândire fundamentală a modului în care oamenii interacționează cu ecosistemele naturale. Acest lucru este în concordanță cu lucrările similare privind biodiversitatea realizate de IPBES, Platforma interguvernamentală științifico-politică privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice.

5 concluzii încurajatoare din raport:

  • Există vești bune în ceea ce privește proiecțiile viitoare ale schimbărilor climatice. O combinație de factori – inclusiv angajamente consolidate – a dus la o reducere a încălzirii preconizate cu cel puțin un grad față de un scenariu cu emisii foarte ridicate. Mai sunt multe de făcut, dar acest lucru arată că viitorul nu este definitivat. Îl putem face mai sigur.
  • Costul tehnologiilor energetice nepoluante a scăzut drastic și neașteptat de rapid în ultimul deceniu: 85% pentru energia solară, 55% pentru energia eoliană și 85% pentru baterii. Aceste schimbări înseamnă că energia verde devine pur și simplu mai ieftină decât energia poluantă.
  • Fiecare ocazie evitată de a contribui la încălzirea globală face o diferență, în special atunci când vine vorba de fenomene meteorologice extreme. Nu există un singur ”vârf” după care încălzirea globală suplimentară să nu mai conteze. Ceea ce se va întâmpla în următoarele decenii este determinat de alegerile pe care le facem și de acțiunile pe care le întreprindem acum.
  • Trebuie să trecem cât mai repede posibil de la combustibilii fosili la energia curată pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Și, ceea ce este important, combustibilii fosili ar trebui să fie utilizați din ce în ce mai puțin pentru producerea de energie. În cazul în care sunt folosite, ar trebui să capturăm și să stocăm în siguranță dioxidul de carbon și să reducem considerabil emisiile de metan, un puternic poluant climatic.
  • Acțiunile în domeniul combaterii schimbărilor climatice sunt bune pentru afaceri – pe termen lung. În timp ce costurile inițiale pentru a ajuta țările să renunțe la combustibilii fosili sunt ridicate, politicile special concepute pot contribui la abordarea acestei provocări și pot oferi o oportunitate economică uriașă. Iar valoarea – atât economică, cât și umană – a evitării impactului drastic al schimbărilor climatice este enormă.

CITEȘTE RAPORTUL AICI.