fbpx

Enter your keyword

post

Raport ONU: În 2018 s-a înregistrat un record al concentrațiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial

Raport ONU: În 2018 s-a înregistrat un record al concentrațiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial

Statele din întreaga lume trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră și, implicit, a evita un dezastru climatic, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite. Principalele gaze cu efect de seră (GES) care se află la originea încălzirii climatice au trecut de un nou record al concentrației în 2018 și „niciun semn de încetinire” nu este vizibil. În ciuda avertismentelor din partea oamenilor de știință, China și SUA, primii doi emiţători de gaze cu efect de seră, și-au mărit amprenta de carbon în ultimul an, informează ONU.

Pentru a menține speranţa privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, obiectivul ideal convenit prin Acordul de la Paris, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse cu 7,6% pe an, în fiecare an, de anul viitor până în 2030, conform raportului anual al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

În ceea ce priveşte limitarea încălzirii globale la +2 grade Celsius, emisiile ar trebui reduse cu 2,7% pe an, din 2020 până în 2030.

Conform UNEP, dacă emisiile vor continua în ritmul actual, planeta s-ar putea încălzi cu între 3,4 şi 3,9 grade Celsius până la sfârşitul secolului. Şi chiar dacă statele semnatare ale Acordului de la Paris îşi respectă angajamentele, mercurul din termometre va creşte cu 3,2 grade Celsius.

ONU susţine însă că este încă posibil ca încălzirea globală să fie limitată sub +2 grade Celsius şi chiar sub +1,5 grade Celsius. Pentru aceasta, semnatarii Acordului de la Paris trebuie să-şi multiplice cu 3 ambiţiile pentru atingerea primului obiectiv şi cu 5 pentru cel de-al doilea. Iar aceste angajamente trebuie să fie urmate de o acţiune imediată.

ONU lansează câteva planuri de acţiune pentru ca ţările G20 să îşi aducă contribuţia la lupta împotriva schimbărilor climatice: interzicerea înfiinţării unor noi centrale electrice pe cărbune în China, dezvoltarea masivă a unei reţele de transport public în India sau introducerea maşinilor noi cu emisii zero până în 2030 în Statele Unite.

Acest semnal de alarmă a fost lansat cu câteva zile înaintea reuniunii anuale a ONU în privința luptei împotriva schimbărilor climatice, care va avea loc în perioada 2-13 decembrie, la Madrid.

China, Statele Unite, Uniunea Europeană și India sunt la originea a 56% din emisiile de la nivel mondial. Doar UE (9% din total) este pe cale să îndeplinească și chiar să-și depășească obiectivele, conform unui studiu recent al ONG-ului american Fundația ecologică universală (FEU-US).

Raportul integral poate fi citit aici.