Enter your keyword

Risipa Alimentara

Grupul de lucru: Risipa Alimentara

Scopul grupului de lucru este initierea schimbarilor legislative necesare pentru ca legea privind reducerea risipei alimentare sa incurajeze donarea de alimente  de catre producatori si comercianti si sa usureze procesul de donare.

Acestea vizeaza: recunoasterea ONG-urilor specializate ca banci de alimente printre recipientii donatiilor de alimente, eliminarea TVA-ului pentru donatorii de alimente si eliminarea obligativitatii incheierii contractelor de donatie in forma autentica.

Grupul a creat un document de intentie ce a fost inaintat reprezentantilor Parlamentului, ulterior fiind preluat de catre initiatorii din Camera Deputatilor, iar proiectul de lege a fost votat de Camera Deputatilor la data de 24 iunie si ulterior, promulgat de presedintele Klaus Iohannis pe 16 iulie.

Scopul si obiectivele grupului de lucru

Obiectivul general (scopul) grupului de lucru: reducerea cantitatilor de alimente care ajung anual la gunoi, in Romania, prin inlesnirea donarii surplusului de hrana

Modificarea si completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare astfel incat operatorii economici care transfera alimente prin donare sa fie incurajati sa faca acest lucru, iar ONG-urile specializate sa beneficieze de o procedura simplificata, in termen de un an.

Promovarea schimbarilor legislative in randul producatorilor / comerciantilor / sectorului ONG / publicului pentru utilizarea cat mai larga a facilitatilor legislative, in scopul cresterii cantitatilor de alimente donate, respectiv preluate de organizații specializate/inregistrate.

Monitorizarea indicatorilor specifici: cantitati de alimente donate, numar donatori, numar organizatii preluatoare, numar beneficiari finali.

Actiuni si rezultate obtinute

Evaluarea impactului modificarilor legislative cerute, avantajele si dezavantajele acestora si redactarea unui document de intentie cu modificari legislative.

Oferirea de sprijin initiatorilor modificarilor aduse Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, pe tot parcursul procesului legislativ.

Echipa de lucru

Stiri si noutati

Sefii Lidl și METRO, la aceeasi masa cu reprezentantii autoritatilor, intr-un dialog deschis despre risipa alimentara

Problema risipei alimentare atrage atenția marilor jucători din retail, dar și a autoritatilor si a specialistilor care pot contribui la combaterea acesteia. Frank Wagner – CEO Lidl Romania, Roland Ruffing – CEO METRO Romania, Laszlo Borbely – Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, dar și reprezentantii altor autoritati s-au intalnit astazi, 24 octombrie, in cadrul conferintei Risipa alimentara in Romania și rolul Bancilor pentru alimente, organizata de Asociatia Banca pentru Colectarea si Distributia Alimentelor. In cadrul evenimentului s-au discutat subiecte precum solutiile si masurile care pot crea un sistem eficient de colectare si distribuire a hranei, care sa fie implementat la nivel national, dar si cel mai potrivit cadru legal pentru lupta cu risipa alimentara.

Citeste mai mult… 

Grup de Lucru_Risipa Alimentara

Participanti

Membri

Inscrie-te in Coalitie

Pentru mai multe detalii, accesati www.bancapentrualimente.ro.