fbpx

Enter your keyword

Calitatea aerului

Grupul de lucru: Calitatea Aerului

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, poluarea aerului ucide peste 7 milioane de persoane pe an la nivel mondial si provoaca boli si absenteism de la locul de munca. Conform unui studiu citat de The Guardian, un aer la parametrii de calitate optimi ar putea salva 50.000 de vieti pe an doar in Europa.

In ultimul raport mondial IQAir despre calitatea aerului, Romania s-a clasat pe locul 15 in topul celor mai poluate tari din Europa. Circa 29.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afecteaza inima, plamanii si creierul copiilor, ducand la astm, alergii si functionare cerebrala redusa.

Costul social asociat cu poluarea din Bucuresti este cel mai mare din Europa> 3004 euro/cap de locuitor/an. Din pacate, in continuare, cele mai mari primarii din Romania continua sa esueze in implementarea unor masuri eficiente pentru reducerea poluarii aerului, conform celui mai recent studiu al Observatorului Roman de Sanatate. Mai mult, calitatea aerului este unul dintre domeniile in care Romania deschise 5 proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, dar si o decizie de condamnare a CJUE in data de 30 aprilie 2020, privind poluarea aerului din Bucuresti.

Poluarea aerului din Bucuresti, dar si din alte mari orase precum Cluj, Brasov sau Iasi, este un fenomen ingrijorator, ce pune in pericol sanatatea si viața cetatenilor, in timp ce le incalca un drept constitutional: dreptul la un mediu sanatos.

Este momentul ca toti politicienii din Romania sa priveasca poluarea aerului ca prioritate nationala si sa constientizeze dimensiunea dezastrului ecologic, social si economic generat de aceasta. Este timpul schimbarii prin cooperare, planificare strategica si solutii integrate. Suntem gata sa contribuim la aceasta schimbare prin intermediul grupului de lucru Calitatea Aerului, parte din Coalitia Romania Sustenabila.

Contribuim astfel la dezvoltarea durabila a Romaniei prin indeplinirea a doua dintre cele 17 obiective formulate de Organizatia Natiunilor Unite in domeniul sustenabilitatii: Obiectivul 11 – Orase si comunitati sustenabile si Obiectivul 3 – Sanatate si bunastare.

Sustainability Talks

Dezbatere privind calitatea aerului

Scopul si obiectivele grupului de lucru

Aerlive.ro, platforma independenta pentru masurarea calitatii aerului din Bucuresti, inregistreaza in mod constant niveluri „foarte ridicate” ale poluarii, demascand inca din decembrie 2019, fenomenul arderilor deseurilor din jurul Bucurestiului, episoade constante, ce determina cresteri uriase ale particulelor poluante in atmosfera. 

In acest context, acest grup de lucru isi propune sa aduca la aceeasi masa de discutie autoritati, specialisti din societatea civila, mediul privat, mediul academic si experti straini cu scopul de a construi impreuna o strategie care sa vizeze atat scaderea poluarii aerului in limitele maxime admise de legislatie, cat si preventia viitoarelor “derapaje”. Ne dorim sa vedem implementate cat mai curand la nivel national si local, politici publice realiste, eficiente, coerente si cuantificabile.

Directii de actiune

Definim si promovam la nivel public conceptul de „retea hibrid de monitorizare a calitatii aerului”, sistem bazat pe complementaritate intre retelele de monitorizare independente si nationale, cu integrarea tuturor datelor colectate de acestea.

  • Acest model functioneaza de multi ani cu succes in multe tari din lume si ofera o baza solida pentru dezvoltarea de politici publice eficiente in solutionarea problemelor, totul fundamentat pe date sigure si de actualitate.
  • Reteaua hibrid implica totodata sincronizarea si complementaritatea retelelor independente existente pentru a largi si optimiza acoperirea acestora

Promovam nevoia urgenta de eficientizare a sistemelor de monitorizare a calitatii aerului prin implementarea de retele independente de monitorizare de tip citizen science la nivelul oraselor din Romania, dar si prin extinderea Retelei Nationale de Monitorizare a Aerului (RNMCA), gestionate de ANPM, la peste 400 de statii de monitorizare in toata tara, de la 148, cate numara in prezent.

  • Cresterea exponentiala a numarul de senzori din retelele independente colecteaza in timp real date din zone variate ale orasului si ofera acuratete in procesul de informare a cetatenilor.
  • Reteaua de monitorizare independenta din Varsovia include 1000 de senzori. Reteaua Aerlive din Bucuresti include peste 45 de senzori, insa suntem departe de minimul necesar pentru un oras de dimensiunea capitalei: cel putin 50 de senzori per sector.

Sustinem necesitatea imbunatatirii planurilor locale de gestionare a calitatii aerului pe baza datelor furnizate de reteaua nationala si retelele independente de monitorizare. Totodata, sprijinim autoritatile publice locale in procesul de actualizare a acestor planuri.

  • Planurile trebuie sa fie in acord cu normele nationale si directiva europeana privind poluarea aerului, bazate pe studii recente ale surselor de poluare si elaborate intr-un mod transparent, in urma unui proces de consultare cu cetatenii.
  • Masurile incluse in plan trebuie sa fie cuantificabile si sa respecte principiul european de reducere a poluarii intr-un timp cat mai scurt.

Sustinem necesitatea implementarii cat mai rapide a unui sistem national de prognoza a calitatii aerului, sursa unica si oficiala de informare, accesibila oricui de pe mobil.

  • Datele vor fi inserate in programele TV, dupa rubrica meteo, pe modelul altor numeroase state europene.

Contribuim la dezvoltarea unui pachet de politici publice in vederea reducerii semnificative a poluarii, atat industriale, cat si a celei provocate de oameni.

  • In acelasi timp, monitorizam implementarea acestora publici, semnalizand la nivel public atat greselile, cat si reusitele autoritatilor.

Aparam si facilitam dreptul cetatenilor de a fi la curent in timp real privind calitatea aerului pe care il respira prin intermediul unui sistem national de informare si alertare (inclusiv prin mesaje transmise prin sistemul RO Alert).

  • Sistemul trebuie sa functioneze constant, transparent si in baza unor metode si criterii comune, stabilite la nivel european si implementate in mod unitar la nivel nati In plus, primariile trebuie sa joace un rol esential in facilitarea accesului la informatii legate de calitatea aerului, asumandu-si obligatia de a informa cetatenii in mod constant.
  • Atingerea acestui obiectiv va duce la rezolvarea uneia dintre problemele sistemice expuse si in condamnarea Romaniei, respectiv, incapacitatea de a respecta prevederile directivei 2008/50 si a legii 104/2011 cu privire la informarea populatiei.

Evidentiem importanta implicarii mediului privat si promovam modalitati concrete prin care companiile pot contribui in mod direct la imbunatatirea calitatii aerului prin actiuni precum:

  • Investitii cu impact pozitiv asupra mediului precum flotele de masini electrice, cladirile verzi cu emisii reduse sau transformarea acoperisurilor cladirilor existente in acoperisuri verzi (green roofs)
  • Contributie la extinderea retelelor independente de monitorizare a calitatii aerului prin achizitionarea si montarea de senzori pe cladirile proprii, din zone aglomerate
  • Incurajarea angajatilor sa foloseasca mijloace de transport alternativ in detrimentul masinilor proprii (pe modelul programului Vinerea Verde, lansat recent de Ministerul Mediului)
  • Incurajarea angajatilor sa faca voluntariat sau sa doneze catre ONG-urile ce deruleaza proiecte ce vizeaza imbunatatirea calitatii aerului

Rezultate obtinute

In ianuarie 2020, am lansat  „Aerul NU are culoare politica!”, o campania de informare si mobilizare a clasei politice, prin care solicitam planuri concrete pentru combaterea poluarii aerului. Scrisoarea deschisa a fost adresata:

  • autoritatilor publice locale din Bucuresti si marile orase
  • autoritatilor centrale cu responsabilitati legate de calitatea aerului, protectia mediului si sanatatea publica
  • partidelor politice parlamentare

viitorilor candidati la functii din cadrul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, primariilor de sector si primariilor marilor orase din Romania

Am trimis o notificare catre Comisia Europeana, pentru identificarea solutiilor sustenabile pentru aer curat in marile orase din Romania, dupa ce scrisoarea deschisa “Aerul nu are culoare politica”, sustinuta de 40 de ONG-uri si grupuri civice, a ramas fara raspunsuri din partea autoritatilor romane.

Am organizat pe 25 februarie 2020, dezbaterea Sustainability Talks #25, pe tema calitatii aerului in marile orase, la care au participat Costel Alexe (fost ministru al Mediului, Apelor si Padurilor), Oana Neneciu (director executiv Ecopolis), László Borbély (consilier de stat si coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Guvernul Romaniei) Dragos Tuta (presedinte Ambasada Sustenabilitatii in Romania) și Doru Mitrana, in calitate de moderator si presedinte al Asociatiei MaiMultVerde.

Actiuni viitoare

Vom urmari sa extindem reteaua de senzori independenti la nivelul Bucuresti-Ilfov si apoi si in alte orase, dar si reabilitarea si extinderea Retelei Nationale de Monitorizare a calitatii aerului.  Solutiile concrete si eficiente pentru un mediu inconjurator mai sanatos necesita monitorizare transparenta, constanta, cat mai extinsa si cat mai precisa.

  • Totodata, vom urmari si etapele de extindere si modernizare a retelei nationale.
    Reteaua nationala are in acest moment 8 statii amplasate in Bucuresti si Ilfov, insuficiente si care masoara selectiv calitatea aerului.

Vom propune la nivelul Ministerului Mediului, infiintarea unui grup de lucru cu experti pe tema poluarii atmosferice, care sa emita acte normative conforme cu problemele semnalate de CE in cele 5 actiuni de infringement pornite impotriva Romaniei, cu accent pe:

  • Corelarea planurilor locale cu politicile de eficienta energetica, taxarea autovehiculelor poluatoare, adoptarea si implementarea legislatiei adecvate pentru combaterea poluarii industriale, actualizarea legislatiei conform cu realitatile din Romania.

Vom facilita schimbul de bune practici prin consultarea expertilor straini, invitati sa impartaseasca in cadrul unor evenimente / interviuri, din experienta strategiilor europene de succes in domeniul gestionarii poluarii aerului.

Vom aborda proactiv autoritatile locale cu propuneri de implicare in combaterea si prevenirea poluarii aerului.

  • Incepand cu luna martie 2021, platforma Aerlive colecteaza date furnizate de senzorii din reteaua primariei sectorului 6 din Bucuresti. Acest parteneriat public- non-profit poate fi replicat si dezvoltat cu succes si in alte sectoare/orase.

Vom promova actorii economici responsabili, care au facut investitii cu impact pozitiv asupra mediului si a calitatii aerului in orase precum flote de mașini electrice, cladiri verzi cu emisii reduse si / sau cu acoperișuri verzi – green roofs.

  • Vom avea in vedere si sectoare ce pot contribui semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului precum cel al constructiilor din perspectiva dezvoltarii imobiliare sustenabile

Stiri si noutati

Pentru mai multe detalii, accesati www.B20AER.ro